Populatia si firmele isi consolideaza plasamentele in moneda nationala, chiar daca economiile in valuta raman o alternativa pentru o parte a persoanelor fizice si unele societati comerciale, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei pentru luna noiembrie. Dupa aproape patru ani de dominare a depozitelor bancare, euro si dolarul au pierdut suprematia la finele anului trecut, fiind devansate de plasamentele denominate in lei constituite de firme si populatie. Potrivit BNR, depozitele in lei ale agentilor economici au atins la finele lunii noiembrie 105.659 miliarde lei, in crestere cu 73,5% fata de soldul inregistrat dupa primele 11 luni din 2003.

De asemenea, economiile populatiei au urcat in aceasta perioada cu 34,7%, pana la 130.853 miliarde lei. La 30 noiembrie 2004, depunerile in valuta ale rezidentilor, exprimate in euro, au inregistrat o majorare de 19,2% fata de noiembrie 2003. Populatia si-a crescut plasamentele in devize straine cu 14,4%, iar depozitele in valuta ale agentilor economici s-au majorat cu 24%. In luna noiembrie, plasamentele in valuta calculate in lei arata o scadere, ca urmare a aprecierii puternice consemnate de moneda nationala. Astfel, leul a castigat 5,37% fata de euro si 8,81% in raport cu dolarul. Depozitele in valuta cumuleaza 192.030 miliarde lei, respectiv 4,9 miliarde euro, in timp ce depunerile in moneda nationala depasesc 230.000 miliarde lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.