Omul de afaceri Dragos Cinca, principalul actionar al grupului de firme Flamingo, va renunta la pozitia majoritara in cadrul companiei pe care a fondat-o pentru a absorbi reteaua de magazine de electronice si electrocasnice Flanco, conform unui acord de intentie neangajant semnat vineri intre Flamingo si cei trei actionari ai Flanco.

Participatiile celorlalti actionari Flamingo, inclusiv ale celor care au cumparat actiuni la Bursa vor fi diluate.

Flanco ar urma sa devina una din diviziile Flamingo, asa cum sunt in prezent Flamingo Computers sau Flamingo Distribution, valoarea totala a tranzactiei de preluare a retailerului de electronice si electrocasnice urmand sa se situeze la 35-40 milioane de euro.

Cei trei actionari ai Flamingo, Oresa Ventures, DBG Eastern Europe si fondatorul companiei, Florin Andronescu, vor primi 30% din actiunile Flamingo si o suma de bani pentru 100% din actiunile Flanco.

"Cele doua firme au incheiat, vineri, un acord de intentie, neangajant, privind preluarea Flanco International in schimbul unei sume situate sub 20 milioane de euro si un pachet de actiuni la Flamingo, aproximativ 30%", a declarat, vineri, vicepresedintele Flamingo International, Dragos Simion.

Flamingo a atras anul acesta peste 12 milioane de euro dintr-o emisiune de actiuni pe Bursa, bani care urma a fi utilizati pentru extinderea companiei. Actiunile primite de actionarii Flanco vor reprezenta o majorare de capital, in care ceilalti actionari nu vor avea dreptul de a subscrie.

Oresa Ventures detine in prezent 65% din Flanco, urmand sa detina 19,5% din Flamingo, reiese din structura tranzactiei prezentata vineri de reprezentantii Flanco si Flamingo. DBG Eastern Europe ar urma sa detina 6% din Flamingo, iar Florin Andronescu va avea o detinere de 4,5%.

Dragos Cinca va detine in jur de 43% din actiunile Flamingo dupa integrarea Flanco in cadrul grupului.

Cinca, impreuna cu ceilalti manageri ai Flamingo, care detin acum impreuna peste 70% din actiunile companiei, vor continua sa controleze dupa tranzactie pachetul majoritar. Omul de afaceri urmeaza sa detina functia de CEO al Flamingo si in 2006.

In urma tranzactiei, capitalizarea bursiera a Flamingo ar putea ajunge la 95 milioane de euro, daca pretul de tranzactionare al actiunilor ramane acelasi. Tranzactia depinde insa de aprobarea acesteia in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Flamingo, legislatia impunand ca peste trei patrimi din numarul de actionari sa isi exprime votul, o parte a tranzactiei reprezentand de fapt un aport in natura la capitalul Flamingo.

Flamingo are aproximativ 1.200 de actionari, ceea ce inseamna ca 900 dintre acestia va trebui sa fie prezenti la AGA sau sa imputerniceasca alti actionari sa voteze in numele lor. In plus hotararea ar trebui aprobata cu voturi reprezentand 75% din capitalul social. Ulterior, tranzactia va trebui supusa aprobarii Consiliului Concurentei.

"Speram ca aceasta tranzactie sa ne aduca sinergii in ceea ce priveste achizitiile, dezvoltarea si creditele de consum", a declarat Cornel Marian, managerul Flanco. Reprezentantii celor doua firme au afirmat ca mizeaza pe vanzari de 200 de milioane de euro pentru compania rezultata dupa tranzactie.

Analistii vad tranzactia drept o incercare de consolidare a pozitiei Flamingo pe piata IT, dar si o extindere pe piata electronicelor si electrocasnicelor. De altfel Flamingo a introdus relativ recent in oferta comerciala si televizoarele pe langa produsele IT.

"Flamingo a inghitit Flanco, care este o retea de magazine electromenajere si mai putin de IT. Este un semn clar ca ei urmaresc sa-si consolideze pozitia de lider pe piata de IT, dar sa se extinda si pe cealalta zona, care este de asemenea in crestere", a spus pentru ZF Valentin Negoita, presedinte al asociatiei producatorilor si distribuitorilor de echipamente IT&C APDETIC. "Chiar si exemplul invers, achizitia Best Computers de catre Diverta, este o dovada a confluentei dintre cele doua sectoare, unde marii jucatori incep sa isi asume pozitii cheie", a mai spus Negoita.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.