Nord - estul Romaniei, insemnand judetele Botosani, Suceava, Iasi, Vaslui si Bacau, nu a beneficiat in anul 2005, de nici o investitie cu impact semnificativ in economie, adica de peste un milion dolari, potrivit statisticilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Situatia nu este creata, dupa cum explica oficialii ARIS, de lipsa interesului investitorilor, ci de faptul ca este vorba de o "buna practica" pe care unele judete inteleg sa o aiba in relatia cu oamenii de afaceri, iar altele nu.

"Majoritatea investitiilor merg spre zona Ardealului sau spre zona Bucuresti - Ilfov, pentru ca aceste regiuni indeplinesc din punct de vedere logistic conditiile cerute de investitori", a declarat Ana-Maria Cristina (foto), presedintele ARIS. Atitudinea autoritatilor este de cele mai multe ori decisiva in atragerea unei investitii. "Oamenii de afaceri doresc sa cunoasca date concrete despre mediului investitional, ce sunt la indemana autoritatilor locale. Daca acestea nu isi vor schimba atiudinea si nu vor acorda asistenta tehnica necesara, investitorii vor cauta o alta locatie pentru afacerea lor", a spus Cristina. De aceea, ARIS a decis sa incheie parteneriate cu prefecturile in vederea stimularii investitiilor straine in regiune, un prim protocol de colaborare fiind semnat ieri cu prefectura judetului Calarasi.

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie au atins pe primele 11 luni 1,5 miliarde dolari, fata de 1,08 milarde dolari in perioada similara a anului trecut. Principalele domenii in care s-a investit au fost telecomunicatiile, serviciile si comertul. Alte domenii de interes pentru investitori sunt industria energetica, cea constructoare de masini si industria lemnului. Regiunea ce a atras cele mai multe investitii a fost Bucuresti - Ilfov, cu 242 proiecte, in valoare angajata de 3 miliarde dolari. "Investitiile straine atrase de Romania au o evolutie pozitiva, prognoza pentru sfarsitul anului fiind de circa 3,8 miliarde dolari investitii straine directe in acest an", a conchis Ana - Maria Cristina.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.