Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), companie din grupul multinational Rompetrol, au miscat ieri jumatate din banii jucati la Bursa, pe fondul unei cresteri cu 7,27% a pretului unui titlu. Brokerii explica interesul masiv pentru Rompetrol ca efect al anuntului ca grupul isi va dubla cifra de afaceri, dupa ce a preluat reteaua franceza de benzinarii Dyneff.

In cele peste 1.900 de tranzactii s-au schimbat 1% din actiunile RRC. "RRC a fost singurul titlu lichid al Bursei care s-a apreciat, ieri, substantial, pretul de inchidere "castigand" 7,27%. Primele schimburi cu actiunile RRC s-au derulat la un pret de 1.210 lei, cu 10% peste ultima cotatie a zilei precedente.

Cotatiile RRC au urcat la 1.240 lei si au fluctuat in intervalul 1.280-1.200 lei. "Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta la inchidere a fost de 1.180 lei/actiune, volumul de tranzactionare cu aceste tilturi fiind impresionant, circa 1% din capitalul social, respectiv peste 227 de milioane de actiuni ale Rompetrol care s-au tranzactionat ieri", ne-a declarat Radu Iloiu, broker si trader al SSIF Active International.

Estimarile sale legate de evolutia viitoare a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta la Bursa sunt optimiste: "Pe termen lung va avea loc o imbunatatire a randamentului acestor actiuni, deci o evolutie pozitiva, mai ales ca sunt multe fonduri de investitii care cumpara actiunile RRC, pe o piata evident pe plus, cu o evolutie foarte buna si lichiditate in crestere, la care ne asteptam in perioada urmatoare".

Rompetrol va beneficia din plin de avantajele achizitiei distribuitorului francez Dyneff de catre Rompetrol Group BV Olanda", ne-a declarat, ieri, Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

Rompetrol Rafinare anuntase, la inceputul saptamanii, ca a primit o facilitate de credite de 65 milioane dolari de la BRD - Groupe Societe Generale, veste care a consolidat increderea pietei de capital in titlurile sale. Punand cap la cap vestile bune date de Grupul Rompetrol catre piata bursiera in ultimele sase luni, concluzia evidenta este ca in scurt timp, Romania se va imbogati cu un jucator global in sectorul petrolier, iar intentia declarata a presedintelui este de a deveni prima companie multinationala, din punct de vedere al afacerilor derulate, cu sediul general la Bucuresti.

Cifra de afaceri consolidata a Grupului Rompetrol este estimata la 2,5 miliarde dolari, brokerii mizand pe titlurile RRC mai ales pentru faptul ca ultima achizitie dubleaza cifra de afaceri a societatii-mama din Olanda, care va impulsiona profitul net si, mai ales, creeaza o societate total integrata pan-europeana de rafinare-comercializare de produse petroliere, cu opt facilitati regionale de depozitare si peste 320 de statii de benzina in Romania, Bulgaria si Albania.

Brokerii de la BVB considera ca tranzactiile de ieri cu actiunile RRC au influentat evolutia celorlalte simboluri din piata. "Ceilalti emitenti nu au evoluat stralucit, suferind mici corectii negative, cel mai probabil tranzactionarea acestora fiind legata de cea a titlurilor Rompetrol Rafinare", explica Mihai Piscan. In opinia acestuia, actiunile RRC au inchis sedinta de ieri mai slab decat tendinta de crestere de pe parcursul sedintei, existand in continuare posibilitatea inchiderii unor pozitii speculative la BVB.

"Au aparut corectiile spre finalul sedintei, dar RRC a crescut, in ansamblu, foarte mult ieri, comparativ cu titlurile SNP, care au deschis sedinta bine, au atins un maxim de 5.150 lei, dar dupa vanzarea unor pachete destul de serioase, au coborat la 4.910 lei", spun brokeri de la BVB.

Opinia acestora este ca "SNP este, deocamdata, pe minus, a urcat cu 20% in ultimele doua saptamani, dar pana la sfarsitul anului este posibil sa mai scada sau sa mai creasca, vom vedea ce se va intampla in intervalul 14-23 decembrie 2005, cand se vor tranzactiona drepturile de preferinta ale actionarilor Petrom, dupa ultima majorare de capital social, respectiv dreptul de a subscrie noile actiuni emise de SNP", ne-au mai spus brokerii de la BVB.

Ieri la BVB s-au derulat peste 8.400 de tranzactii, piata fiind tulbure toata ziua, cu cresteri repetate, descresteri si reveniri la cotatii din deschidere. Saptamana incheiata a adus aprecieri modeste ale indicilor bursei si o lichiditate medie, cel mai bine evoluand actiunile din sectorul petrolier din punct de vedere al cresterilor. Capitalizarea BVB a atins, ieri, 57,5 miliarde lei noi, ceea ce inseamna 15,8 milioane euro (aproape 19 milioane dolari). Indicii bursieri au evoluat diferit, BET si BET-C avand cresteri de 0,83% si, respectiv, 0,33%, in timp ce "barometrul" SIF-urilor, BET-FI, a avut o reducere cu 0,16%, dupa anuntul dat de Guvern legat de privatizarea Bancii Comerciale Romane, in care cumparatorul va fi cunoscut abia cu trei sedinte bursiere inainte de Craciun. Cele 8.412 tranzactii de ieri au insumat o valoare de 58,4 milioane lei noi, respectiv 16 milioane euro (18,9 milioane dolari), aducand cresteri pentru 23 de actiuni, scaderi pentru 20 de titluri si stagnari pentru alte 17.

A fost si o tranzactie cu 25 de obligatiuni Avicola, in valoare de 12.520 lei noi (circa 3.442 euro). Ieri s-a incheiat si o tranzactie cu actiunile societatii de Asigurare-Reasiburare ASTRA, prin care SIF Moldova a vandut un pachet de 1,242% din capitalul social printr-o tranzactie de 2,725 milioane lei noi (peste 878.000 dolari la cursul de 3.1015 lei noi/dolar). "ASTRA este in proces cu Nova Trade si este oprita de la tranzactionare. Am observat ca in aceasta saptamana si-au mai vandut participatiile la ASTRA si SIF Transilvania, respectiv SIF Banat-Crisana, dar nu mai mult de 1% din detinerile lor. Ce pot spune este ca pretul acestor actiuni a scazut de la 49.000 lei la oprire pana la 35-37.000 lei, la cat s-au incheiat aceste ultime tranzactii de vanzare", spun brokerii.

Alta tranzactie a fost efectuata de presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, in calitate de membru in conducerea Vrancart Adjud, care a cumparat 200.000 de actiuni la pretul mediu de 0.0986/titlu. Flamingo International (FLA) a anuntat majorarea capitalului social la 52,235 milioane lei noi, valoarea nominala de 0,10 lei noi/actiune. "Flamingo si Flanco au anuntat ca se unesc, printr-o tranzactie de 35-40 milioane euro, ceea ce va avea efect si la BVB, dar deocamdata actiunile FLA au de recuperat ca substanta, stau bine la imagine, trebuie sa arate mai multe afaceri si active", sustin brokerii. In topul cresterilor, in afara de actiunile RRC, s-au remarcat ieri ALT (Altur Slatina), cu 12,5%, la 400 lei/titlu, si CRB (Carbid Fox) cu 9,48%, la 580 lei/actiune. Actiunile PPL (Prodplast) si AZO (Azochim) s-au situat in topul descresterilor in sedinta de ieri dupa ultimele anunturi si evolutii de pe pietele petroliere (barilul a urcat la 61 dolari) si de gaze (anuntata scumpire a gazelor va fi anuntata abia dupa 15 decembrie 2005), care au influenta asupra afacerilor de pe orizontala.

"Pentru saptamana urmatoare ne asteptam la o posibila evolutie indecisa a pietei, unii investitori fiind in asteptarea definitivarii si votarii metodei de impozitare a castigurilor pe piata de capital", a mai spus Mihai Piscan. De saptamana viitoare, la BVB va incepe sa se deruleze emisiunea de obligatiuni International Leasing, pe segmentul emitentilor cotati pe piata de capital, la Rasdaq (simbol YTLS), in paralel cu celelalte emisiunile de obligatiuni pentru Avicola, BRD si Raiffeisen.

Fitch lucreaza la rating

Fitch Ratings a plasat, ieri, sub observatie, calificativul "B minus" acordat Grupului Rompetrol, cu posibilitate atat de crestere, cat si de scadere, in urma anuntului de achizitie a Grupului Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta. "Evolutia calificativului Rompetrol va fi clarificata dupa o analiza completa a implicatiilor pe care preluarea Dyneff le va avea asupra grupului", sustin analistii Fitch Ratings. Tranzactia efectiva, care se va finaliza in martie 2006, va dubla vanzarile consolidate ale Rompetrol, care vor atinge 5 miliarde dolari.

Fitch subliniaza insa ca "ratingul Rompetrol ar putea fi diminuat in cazul in care analistii vor constata ca achizitia va majora semnificativ datoriile grupului si ii va afecta lichiditatea". Ratingul actual al Rompetrol reflecta "un profil financiar agresiv", grupul fiind perceput pe pietele internationale de capital atat prin prisma programului semnificativ de investitii si achizitii, cat si prin nivelul ridicat de indatorare, inclusiv obligatiunile convertibile emise in favoarea statului roman) si programul semnificativ de investitii si achizitii. Fitch Ratings a anuntat ca monitorizeaza, in paralel, si investigatiile legate de privatizarea rafinariei Petromidia, perfectata in anul 2001.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.