Cu exceptia terenurilor agricole ale caror preturi se vor plafona anul viitor, analistii de pe piata imobiliara estimeaza ca pe celelalte segmente ale pietei pamintului costurile vor creste cu 20 si pina la 45%. In schimb, pentru terenurile in intravilan, analistii nu exclud o usoara descrestere a preturilor in 2006.

Potrivit raportului de prognoza imobiliara pentru 2006, realizat de Institutul de consultanta imobiliara SGA Romania, cele mai semnificative majorari de preturi se vor inregistra in zonele in care au inceput deja sa se formeze "concentrari", precum Otopeni sau Militari. Pe aceste perimetre, la terenurile destinate construirii de depozite, hale industriale sau parcuri comerciale, specialistii se asteapta la scumpiri de pina la 20-40%. De asemenea, cu 20-40% s-ar putea majora si costurile terenurilor aflate acum la preturi "convenabile".

30% mai mult pentru terenurile rezidentiale

In ceea ce priveste terenurile pentru constructiile rezidentiale, specialistii apreciaza ca "piata se reasaza dupa o perioada de supraincalzire produsa de presiunile speculative care au generat cresteri de preturi insemnate in decurs de un an". Totusi, vor fi in continuare la mare cautare suprafetele amplasate in zone ultracentrale din Bucuresti si marile orase ale Romaniei. In consecinta, se estimeaza ca acestea s-ar putea scumpi cu 25-30%, acolo unde apar proiecte fezabile si dezvoltare economica statornica.

Scad costurile la terenurile arabile

Piata terenurilor agricole a oferit anul acesta o mare surpriza analistilor imobiliari. Daca in perioada similara a anului trecut se estima o crestere a costurilor pentru un hectar de teren cu 50-70% in intravilan, acum au consemnat practic o plafonare a preturilor, iar pentru 2006 analistii nu exclud o usoara descrestere a preturilor. Aceasta, cu toate ca in Romania un hectar de teren agricol este inca foarte ieftin.

"Situatia este foarte curioasa. In 2004, spre exemplu, aveam pe anumite zone cresteri de pina la 100%, ceea ce inseamna ca, in mod teoretic, ar fi trebuit sa se intimple acelasi lucru si in 2005, intrucit in majoritatea zonelor tarii, preturile erau foarte scazute. Altfel spus, investitia in terenuri constituia un plasament foarte atragator", este de parere Artur Silvestri, analist pe piata imobiliara.

Potrivit acestuia, la inceputul anului, un hectar de teren arabil costa in majoritatea zonelor intre 450 si 650 de euro. Terenurile din Moldova erau chiar mai ieftine, astfel ca, in Vaslui, spre exemplu, pentru un hectar de teren se cerea in jur de 200-300 de euro. In schimb, in Banat, pe seama interesului crescut al investitorilor italieni, preturile ajungeau pina la 1.000 si chiar 1.800 de euro pentru un hectar. Silvestri sustine ca si la ora actuala, terenurile agricole se tranzactioneaza la aceleasi preturi ca la inceputul anului.

Foarte apreciate in Bucuresti, dar si in orasele importante, ramin si in anul viitor terenurile ce se afla in zonele ultracentrale in care si caracterul de "sanctuar" este dezvoltat. Plafonate pentru Bucuresti (unde valorile sint, in masuri relative, insuportabile si stagneaza), preturile se mai pot majora cu pina la 25-30% numai acolo unde apar proiecte fezabile si dezvoltare economica statornica, precum in Otopeni sau Militari.

Apartamentele de bloc vor fi mai ieftine

Conform raportului SGA, piata apartamentelor de bloc va depinde de accesul la creditul ipotecar. Astfel, pe de o parte vom asista la ieftiniri de 10-15% in anumite cartiere si in special in cele marginase si fara sperante de dezvoltare, iar pe de alta parte la majorari de preturi de pina la 5-8% in cartiere ultracentrale sau bine cotate precum cele din Bucuresti: Centrul Civic, scoala Herastrau sau Baneasa. Tot in legatura cu creditul ipotecar, chiriile la apartamentele de cartier, care de obicei scad atunci cind acest sistem de finantare se accelereaza, nu au scazut pina acum. Mai mult, specialistii considera ca acestea nu vor scadea nici in continuare, fiind vizibila chiar o tendinta crescatoare, foarte putin previzibila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.