Sedinta de tranzactionare de ieri a fost dominata, inca de la deschidere, de cumparatori, care au manifestat interes indeosebi fata de sectorul petrolier si SIF-uri. Scumpirea actiunilor nu a avut la baza informatii noi. Cresterea semnificativa a titlurilor Petrom a contribuit la aprecierea indicelui celor mai lichide zece actiuni, BET, cu 0,6%. Cresterea la nivelul intregii piete, reflectata de BET-C, a fost de 0,7%, in timp ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a castigat cel mai mult, 1%.

Valoarea totala a transferurilor a fost de 48,3 milioane lei, echivalentul a 13,2 milioane euro. Pretul actiunilor Petrom (SNP) a atins pragul psihologic de 0,5 lei/actiune, cu 3,5% mai mare fata de sedinta precedenta, in conditiile tranzactionarii unui volum ridicat de titluri, 19,3 milioane, cu un rulaj de 9,5 milioane lei. "Cresterea SNP se datoreaza, in principal marilor investitori, fapt atestat de prezenta ordinelor de dimensiuni considerabile in piata si de volumele tranzactionate. Probabil fondurile de investitii au facut achizitii in ultima perioada datorita rezultatelor financiare bune ale companiei pe primele noua luni ale anului", declara Alexandru Ioan, analist la societatea de brokeraj Swiss Capital.

Schimburile cu titluri SIF 5 Oltenia au urcat cotatia acestora cu 0,8%, pana la 2,48 lei/actiune. S-au tranzactionat 3,1 milioane actiuni, la valoarea totala de 7,9 milioane lei. Cel mai mult s-au apreciat actiunile SIF 2 Moldova, cu 1,3%, 2,20 lei/actiune, fiind transferate 2,5 milioane titluri cu un rulaj de 5,5 milioane lei. SIF 3 Transilvania a inregistrat o crestere de 0,9%, pretul unui titlu ajungand la 2,10 lei/actiune.

S-au tranzactionat 2,3 milioane actiuni SIF 3, la valoarea de 4,9 milioane lei. Actiunile SIF 4 Muntenia s-au apreciat cu 1,2%, 1,62 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii unui volum relativ redus de titluri, 972.000, cu un rulaj de 1,5 miloane lei. Analistul de la Swiss Capital este de parere ca "activitatea pe SIF-uri se datoreaza, mai degraba, investitorilor persoane fizice decat fondurilor de investitii". In sectorul bancar s-a inregistrat o stagnare a preturilor. Actiunile TLV s-au mentinut la pretul din sesiunea anterioara de 1,29 lei/actiune, schimburile cu acest titlu implicand 2,7 milioane actiuni, la valoarea de 3,5 milioane lei, 1,29 lei/actiune.

De asemenea, actiunile BRD au ramas la pretul din ziua precdenta, de 14,2 lei/actiune. S-au transferat 189.500 actiuni BRD, cu un rulaj de 2,7 milioane lei. "Actiunile bancare au stagnat in sedinta de ieri pentru ca sunt foarte scumpe. Sunt cele mai scumpe titluri bancare din Europa", afirma Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea CA IB Securities.

A doua sedinta de cresteri ale preturilor, dupa trei zile de scadere, nu inseamna ca nu se vor mai inregistra corectii. "Exista, desigur, posibilitatea ca piata sa nu isi schimbe trendul crescator pana la finele anului, insa consider acest lucru putin probabil. In ciuda vocilor ce afirma ca perioada corectiilor s-a incheiat, eu consider, mai degraba, ca inca nu a inceput, ci abia am avut parte de primele semne", opineaza Alexandru Ioan.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.