Vicepremierul George Copos, care coordoneaza activitatile din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, a anuntat, ieri, ca Eximbank va fi recapitalizata cu inca 80 milioane euro, pentru a sustine activitatea firmelor romanesti de export. In acest an, capitalul Eximbank a fost majorat cu 20 milioane euro, prin rectificare bugetara, a mai precizat Copos. Intreprinderile mici si mijlocii sunt soldatii economiei nationale", a declarat Copos, la seminarul "Solutii de finantare a afacerilor mici si mijlocii". Obiectivul seminarului a fost promovarea produselor si serviciilor oferite de institutiile financiar-bancare IMM-urilor si de a crea un dialog deschis intre oficialitati, bancheri si intreprinzatorii care doresc sa acceseze linii de finantare.

Copos a subliniat ca Executivul trebuie sa sprijine mult mai mult financiar si legislativ IMM-urile, pentru ca acestea sa fie pregatite in 2007 pentru concurenta de pe piata unica europeana. "Daca nu vom fi competitivi si nu vom avea piata, daca firmele nu vor investi in tehnologii moderne, o sa avem mari probleme in 2007", a avertizat vicepremierul.

Copos a reamintit ca Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) a primit, la rectificarea bugetara 200 miliarde lei pentru programul de investitii al IMM-urilor. Vicepremierul a insistat pe langa conducerea Agentiei sa cheltuie toti acesti bani. Totodata, bugetul ANIMMC pe 2006 s-a dublat, ajungand 2.467 miliarde lei, de la 1.300 miliarde lei in 2005.

Conservatorul George Copos considera ca "tara noastra are nevoie de un stat minimal in economie si un stat maximal in respectarea regulilor". El a remarcat ca majoritatea populatiei nu a constientizat, inca, importanta aderarii la UE in 2007. "Dupa 2007, valoarea activelor oamenilor de afaceri se va dubla, poate chiar se va tripla", a mentionat Copos.

Conform unui raport al Bancii Mondiale, Romania este intre primii 12 performeri in ceea ce priveste dezvoltarea mediului de afaceri in 2005, a precizat Copos.

"Am vorbit, pana in prezent, cu mult mai mult decat am facut efectiv pentru a sptijini creditarea IMM-urilor Este momentul de a inversa situatia, punand la dispozitia investitorilor produse accesibile de finantare a afacerilor", a declarat Ionut Patrahau, director general adjunct la Banca Transilvania. Acesta a precizat ca "Banca Transilvania are 100.000 de clienti IMM-uri, numai in ultimul an venind 25.000".

Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet, a precizat ca institutia pe care o conduce a acordat, in aproape trei ani, 500 de garantii in valoare totala de 1.300 miliarde lei vechi. Au fost sprijinite IMM-uri din industrie, constructii, servicii, agricultura, comert si transporturi, fiind garantate microcredite, credite de investitii si de capital de lucru, atat pentru IMM-urile nou infiintate, cat si pentru cele cu istoric de functionare.

FNGCIMM a incheiat cu 17 banci conventii de colaborare in baza carora acestea acorda credite cu garantia Fondului.

Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a spus ca bancile practica dobanzi foarte mici pentru economii, dand exemplul sau, care primeste o dobanda anuala de 5,75% la un depozit de 500 milioane lei vechi. "Practic, sunt spoliat de banca", a sustinut Baltazar. El a aratat ca cel mai mare obstacol in calea finantarii IMM-urilor consta in faptul ca garantiile acordate de FNGCIMM nu sunt deductibile si nu se iau in calcul in momentul solicitarii creditului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.