Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cere aprobarea actionarilor pentru schimbarea comisioanelor percepute brokerilor la tranzactiile intermediate, prin introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei.

"Conditionat de aprobarea introducerii comisionului fix de tranzactionare, Consiliul Bursei, conform competentelor atribuite, se angajeaza sa aprobe reducerea comisionului variabil de tranzactionare actual cu pana la 20% pentru actiuni, respectiv cu pana la 10% pentru produse structurate. Nivelurile de reducere vor putea fi determinate si ajustate de Consiliul Bursei urmand a fi stabilite in corelatie cu evolutia pietei", potrivit notei de fundamentare care urmeaza sa fie prezentata actionarilor in AGA din 13 martie.

Comisionul fix lunar va contribui la cresterea componentei fixe de tarifare percepute de BVB, astfel incat sa fie creata o baza cu un anumit grad de predictibilitate la veniturilor BVB, din prisma veniturilor fixe, care permit Bursei sa isi asigure o tinta de finantare sigura si stabila, potrivit reprezentantilor BVB, scrie MEDIAFAX.

"Ne propunem o crestere a lichiditatii cu 15% in urmatoarele 12 luni. Aproximativ 99% din veniturile BVB sunt variabile si doar 0,2% fixe", a declarat miercuri presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel.

La bursele din Austria, Ungaria, Polonia si Cehia comisioanele fixe reprezinta intre 8,4% si 48,8% din costul total de tranzactionare, spun reprezentantii Bursei.

In prezent, Bursa aplica un tarif de 0,117% din valoarea vanzarilor si, respectiv, de 0,045% din valoarea achizitiilor, indiferent de valoarea tranzactiilor.

Comisionul de tranzactionare va fi standard pentru rulajele de sub 50 milioane lei, iar pentru valori cuprinse intre 50-100 milioane lei, comisionul este redus cu 20%. Ulterior comisionul poate fi redus cu cate 5 puncte procentuale pentru fiecare 50 de milioane tranzactionate in plus, pana la o reducere de 100%. Astfel, brokerii cu rulaje foarte mari vor suporta costuri mai reduse, in timp ce brokerii mai mici cheltuielile vor creste.

Citeste si:
S-a aflat tariful pe care Maria Constantin îl are pentru o nuntă....
S-a aflat tariful pe care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.