Impozitul pe salariile programatorilor va fi de 0% si in 2006. Cel putin asa doresc oficialii Ministerului Comunicatiilor, sustinuti de Ministerul Finantelor. Singurul obstacol este Consiliul Concurentei.

Ministrul Zsolt Nagy a anuntat ieri, la Gala premiilor "Comunicatii Mobile", ca se va mentine pina la 1 ianuarie 2007 cota 0 de impozitare pentru veniturile persoanelor care lucreaza in domeniul productiei de programe informatice. Declaratia a surprins, in conditiile in care Consiliul Concurentei anunta in urma cu nici doua saptamini ca a sugerat ca aceasta facilitate sa nu mai fie introdusa in legislatie, iar cota de impozitare sa fie de 16%. Industria de profil a dezaprobat aceasta pozitie a Consiliului Concurentei.

Discutii intense

Anuntul oficial facut de ministrul Zsolt Nagy sugereaza ca si anul viitor veniturile programatorilor nu vor fi impozitate. In ultimele saptamini s-au purtat discutii si cu oficiali ai Ministerului Finantelor, si cu cei ai Consiliului Concurentei. "Eu am discutat cu dinsii si le-am prezentat in scris pozitia noastra", spune Zsolt Nagy. Un sprijin important pentru impozitul de 0% vine chiar din partea Ministerului Finantelor.

La mina Consiliului

Oficiali din Ministerul Finantelor ne-au declarat ieri ca sustin mentinerea impozitului la 0% pentru 2006, dar ca totul depinde de o decizie favorabila a Consiliului Concurentei. O nota aparuta in ultima forma a proiectului de Cod fiscal precizeaza ca impozitul pe venitul programatorilor va fi mentinut la 0% numai cu avizul favorabil din partea Consiliului Concurentei. Potrivit uneia dintre formele anterioare ale Codului, impozitul pe 2006 era dat ca 0%.

"N-am dat inca un aviz, dar am trimis un punct de vedere Ministerului Finantelor, conform caruia impozitul de 0% nu este compatibil cu legislatia europeana in ceea ce priveste ajutorul de stat. Pot exista alt fel de facilitati, dar forma celei din Codul fiscal nu este legala", a aratat recent Consiliul Concurentei. Ministerul Finantelor va trebui sa se supuna deciziei Consiliului oricare ar fi aceasta. Oficialii Consiliului Concurentei nu au putut fi contactati ieri pentru a spune daca s-a ajuns la o formula care sa permita mentinerea acestei facilitati.

Industria vrea mai mult

Oficialii Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii spuneau ca firmele de software, preponderent de servicii software, ar avea, ca urmare a eliminarii "cotei zero", cresteri de costuri salariale intre 5 si 10%. De asemenea, spuneau ca o astfel de masura ar afecta dezvoltarea acestui sector. "Decizia de a mentine aceasta prevedere pina la 1 ianuarie 2007 este conforma cu intentiile noastre, iar industria se asteapta ca ea sa fie mentinuta si citiva ani dupa aceasta data", spune Florin Talpes, presedintele ANIS. Consiliul Concurentei va decide insa asupra posibilitatii ca aceasta "cota zero" sa fie mentinuta pina la integrarea in UE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.