Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 77/2011 privind taxa clawback este partial neconstitutionala, intrucat se aplica o dubla impozitare pe medicamente.

CC a admis in parte sesizarea de neconstitutionalitate a OUG 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii - Taxa de clawback, respectiv faptul ca includerea TVA in baza de impozitare a taxei clawback este nelegala.

Astfel, Curtea a admis sesizarea societatii Labormed Pharma Bucuresti, care a contestat, in instanta de contencios administrativ, taxa impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, actiune ce a ajuns pe masa judecatorilor constitutionali.

Decizia de marti a CC este general obligatorie, aceasta urmand a fi motivata si publicata in Monitorul Oficial.

La jumatatea lunii ianuarie, producatorii romani de medicamente avertizau ca, in cazul mentinerii formulei actuale a taxei, nu vor mai putea efectua investitii in productie.

"Noi vrem in clipa de fata ca aceasta taxa clawback sa fie justa, nu avem nicio problema sa platim. Noi nu vrem sa platim pentru terti, taxa actuala este platita si pentru distribuitori si pentru farmacii. Vrem sa existe o corelare intre termenele de plata si plata clawback, nu putem plati in avans si sa ne incasam banii de la stat la un an, iar formula de calcul sa fie legata de vanzarile fiecarei companii in parte. De asemenea, ca sa nu mai dispara, pentru medicamentele sub 10 lei sa nu se plateasca taxa", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragos Damian, directorul general al producatorului Terapia Ranbaxy si presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, a declarat, ca decizia de marti a Curtii Constitutionale referitoare la taxa clawback este una "justa si asteptata", care elimina un "nonsens fiscal".

Damian a mai spus ca, in acest moment, raman de actualitate doua probleme legate de aceasta taxa. Prima este aceea ca, in prezent, obligatia de plata nu este calculata la pretul de producator al medicamentelor, ci la pretul de raft. "Asta inseamna ca noi platim si pentru terti, respectiv pentru distribuitori si pentru farmacii, ceea ce nu este normal", a explicat presedintele APMGR.

Producatorii mai cer corelarea termenului de plata a taxei cu cel la care se incaseaza banii de la stat pentru medicamente. "Practic, in acest moment, noi platim in avans. Platim acum si incasam peste un an", a subliniat Dragos Damian, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.