Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012, in comparatie cu anul 2011, crescand cu 106%.

Valoarea pietei de fuziuni si achiztii a crescut pana la o valoare estimata de 788 milioane USD, conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young Romania.

Desi numarul tranzactiilor efectuate a scazut usor in 2012 fata de anul 2011 (114 tranzactii efectuate in 2012, fata de 120 in 2011), cresterea a fost asigurata de dublarea mediei tranzactiilor ale caror valori au fost facute publice.

„In ciuda situatiei macroeconomice si incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune ca piata de fuziuni si achizitii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele cateva tranzactii reprezentative in sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile si real estate”, explica Florin Vasilica, Partener si Director al departamentului de Asistenta in tranzactii in cadrul Ernst & Young Romania.

Investitiile au provenit in aceasta perioada din SUA (8 tranzactii), Franta (5 tranzactii), Cipru si Marea Britanie (fiecare cate 4 tranzactii), Germania si Canada (cate 3). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuita de SUA.

De cealalta parte, nu s-a inregistrat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara. Cele mai atractive sectoare, in functie de valorile anuntate ale tranzactiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, productia, industria alimentara si energia si mineritul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.