Coface estimeaza o crestere economica de cel mult 1% in acest an si mentine la "B" ratingul Romaniei, scrie MEDIAFAX.

Coface estimeaza pentru acest an o crestere economica de maxim 1%, intr-un scenariu de baza, proiectie mai putin optimista decat cele ale Guvernului si institutiilor financiare internationale, si mentine ratingul Romaniei la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrala.

"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o accelerare a intrarilor de fonduri europene si o contributie mai puternicã decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodata, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne completeaza imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii doi ani", a declarat Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Pentru anul trecut Coface estimeaza un avans al PIB de maxim 0,5%. Compania anticipeaza pentru acest an un deficit comercial in crestere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decat dinamica exporturilor.

Avand in vedere evolutia principalilor indicatori macroeconomici Coface a mentinut ratingul Romaniei la nivelul "B", printre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est, alaturi de cel din Croatia si Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv "C".

Cursul va evolua spre un nivel de 4,5-4,55 lei/euro, o presiune importanta venind din faptul ca Romania va trebui sa ramburseze in 2013 o parte din imprumuturile de la institutiile financiare internationale.

Totodata, compania estimeaza o inflatie de 5% in primul semestru din 2013 si de 4,3% la finele anului.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.