Prima de stat de 30% pentru clientii bancilor de locuinte, in vigoare pentru tot anul 2005

Parlamentul ar putea dubla saptamana viitoare sumele pe care statul le-a alocat in 2005 fiecarui cont deschis in bancile de locuinte, in limita sumei de 250 euro, ne-au declarat surse din piata bancara. Revenirea la prima de 30% s-ar putea rasfrange asupra tuturor clientilor care au incheiat contracte incepand cu luna a saptea cu bancile pentru locuinte, chiar daca semnasera actele, acceptand o bonificatie de 15%.

In iulie, o Ordonanta guvernamentala injumatatea prima de stat de la 30 la 15% din suma creditata de bancile pentru locuinte, lucru considerat discriminatoriu pentru clientii bancilor.

Un proiect de lege aflat pe masa de lucru a Parlamentului, dupa a trecut prin Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor, prevede ca reducerea primelor de stat la 15% din valoarea economisita, sau maximum 100-130 de euro, in functie de copiii aflati in ingrijire, sa fie aplicata doar contractelor semnate incepand cu anul 2006. Bancile pentru locuinte vor investi mai mult pentru a creste lantul de distributie al produselor bancare proprii si pentru a depasi numarul de contracte, in prezent situat in jurul a 62.000. Valorile medii economisite se invart in jurul sumei de 2.750 euro, ceea ce arata ca populatia foloseste contractul de creditare cu o banca specializata in special pentru renovarea locuintelor, sustin bancherii.

Intre timp, toti clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) sau HVB Banca pentru Locuinte (HVBPL) pot primi prime de pana la 30% din sumele economisite anual, dar nu mai mult de 250 de euro. Primele au fost reduse in iulie 2005 la 15% din suma economisita anual la cerea ministrului Transporturilor si Locuintei, care a sustinut ca acestea diminueaza semnificativ bugetul Ministerului.

Valoarea medie de 5.500 de euro a contractelor de economisire si creditare incheiate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) pana in prezent demonstreaza apetitul clientilor pentru renovari si refaceri imobiliare, in detrimentul achizitionarilor de noi locuinte, sustine Ionut Costea, presedintele RBL. Banca a incheiat pana in prezent peste 60.000 de contracte, incepand din vara anului trecut, si va acorda primele credite in 2006 (dupa minimum 18 luni de economisire, conform legii). Un contract de 5.500 de euro presupune economisirea a jumatate din aceasta suma pentru cel putin 18 luni, si primirea unui credit egal cu suma economisita (echivalentul in lei a 2.750 euro), ulterior acestei perioade.

Lupta pentru atragerea clientilor catre bancile de locuinte a demarat in toamna acestui an, odata cu lansarea pe piata a celei de a doua institutii de economii si credit de acest tip, HVBPL. "Pana in prezent avem peste 2.000 de contracte incheiate, si speram ca in acest prim an sa incheiem peste 10.000 de contracte", ne-a declarat presedintele HVBPL, Petre Tulin. Tulin a confirmat statisticile RBL, care spun ca majoritatea clientilor se indreapta catre sume ce ii ajuta sa renoveze locuintele existente.

"Si in Europa occidentala, circa 70% din clientii bancilor de locuinte utilizeaza serviciile acestora pentru modernizarea acestora", spune Tulin.

Diferentele dintre RBL si HVBPL constau nu in dobanzile oferite de acestea, ci in conditiile de creditare si comisioane. Dobanzile sunt egale pentru ambele banci, de 3% pe an la economisire in cont curent, banii putand fi retrasi oricand, si de 6% pentru creditele accesate ulterior - ambele cifre reprezentand in prezent recorduri pentru piata romaneasca. In timp ce RBL ofera clientilor o pondere egala intre economisire si creditare (50/ 50%), HVBPL ofera credite mai mari decat sumele economisite, intr-o pondere de 40% din valoarea totala a unui contract dedicati economisirii, 60% urmand sa reprezinte valoarea creditului.

O alta diferenta consta in posibilitatea clientilor HVBPL sa ceara un credit anticipat, inaintea perioadei minime de economisire semnate prin contract, dar nu mai devreme de 18 luni. O alta diferenta intre cele doua banci, HVBPL poate oferi un credit de pana la doua ori mai mare decat cel convenit prin contract, daca cleintii indeplinesc anumite conditii de solvabilitate.

Comisioanul initial, platibil o singura data, este de 1% in cazul RBL, si de 1,6% in cazul HVBPL, din valoarea contractului. In cazul HVBPL, daca un client renunta la creditare si vrea banii inapoi, primeste si jumatate din comisionul platit anterior.

Competitia dintre cele doua banci de locuinte determina o crestere a retelelor devanzari ale acestora.

Ieri RBL a anuntat ca si-a majorat capitalul cu aproximativ 1,3 milioane euro, necesari consolidarea pozitiei de lider pe aceasta nisa de piata, sustinerii strategiei de dezvoltare a bancii precum si extinderii retelei de distributie, spune Costea.

RBL "vinde" produsul propriu in prezent prin intermediul a 5.200 de agenti de vanzari autonomi, de tipul celor mai bine-cunoscuti din domeniul asigurarilor, prin intermediul a 170 de sucursale ale Raiffesien bank, si prin intermediul Postei Romane. Totodata, RBL a semnate parteneriate cu firme de intermediere din diverse orase, si a deschis 50 de puncte de vanzare in hiper si super-marketuri (cinci in capitala, in cadrul Cora, Carrefour, Metro, etc.)

HVBPL are in prezent 3-400 de agenti de vanzari, si isi "vinde" produsul si in cardul sucursalelor HVB. In curand va primi aprobarea bancii nationale (BNR) pentru "distributie" in cadrul catorva sute de cooperative de credit ale CreditCoop. "Fuziunea dintre UniCredit, HVB si Banca Tiriac constituie un avantaj pentru noi, intrucat noul grup are in vedere dezvoltarea retailului, iar noi vom putea distribui produsele HVBPL si prin intermediul sucursalelor uniCredit si ale Bancii Tiriac", spune Tulin.

Aparitia legii de creare a bancilor ipotecare va crea instrumente de finantare complementare bancilor de locuinte, banii economisiti si creditul obtinut putand fi folositi in obtinerea unor credite ipotecare, afirma surse din piata.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.