Surplusul comercial al Chinei a avansat anul trecut cu peste 50%, la 231 miliarde de dolari, dupa trei ani de scadere, iar evolutia exporturilor si importurilor din decembrie indica un avans economic solid atat in China cat si in strainatate, potrivit Financial Times.

In decembrie, China a inregistrat un surplus comercial de 31,6 miliarde de dolari, comparativ cu 19,6 miliarde de dolari in noiembrie. Exporturile au urcat cu 14,1% in decembrie, raportat la aceeasi luna a anului anterior, in timp ce importurile s-au majorat cu 6%. Ambele rate au depasit estimarile analistilor.

"Datele reconfirma accelerarea economica din trimestrul al patrulea", a afirmat Shuang Ding, economist la Citi, transmite MEDIAFAX.

Analistii se asteapta ca avansul economic sa fi revenit spre 8% in trimestrul al patrulea, dupa sapte trimestre de incetinire.

Surplusul comercial mai mare asigura o importanta sursa de crestere economica pentru China, dupa ce tara a fost afectata de declinul cererii externe de la declansarea crizei financiare in 2008. De asemenea, indica o stabilizare in SUA si Europa, principalele piete de export ale economiei chineze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.