Directorii marilor companii telecom din Europa discuta crearea unei infrastructuri paneuropene care sa uneasca actualele retele nationale fragmentate, dupa indemnuri de la Bruxelles pentru analizarea unor optiuni mai radicale.

Ideea comasarii infrastructurii telecom a aparut la o intalnire privata intre comisarul UE pentru concurenta, Joaquin Almunia, si sefii marilor grupuri telecom din Europa, printre care Deutsche Telecom, France Telecom, Telecom Italia si Telefonica.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, participantii au incheiat intalnirea cu intentia de a analiza ideea, intrucat piata telecom fragmentata din Europa le-a afectat capacitatea de a concura. Companiile implicate in discutii, care domina piata europeana prin diverse subsidiare nationale, se confrunta cu dificultatile generate de criza financiara din Europa, dar si cu provocari din partea unor grupuri telecom globale rivale, care le utilizeaza retelele, scrie MEDIAFAX.

"Operatorii si-au exprimat frustrarea si au convenit sa aduca idei constructive despre cum ar trebui sa functioneze o piata europeana. Obiectiile nu vor veni din Europa, vor veni din partea autoritatilor de reglementare", a spus una din surse.

Realizarea unui acord la nivelul UE pentru utilizarea retelelor ar intampina o serie de dificultati financiare si tehnologice, avand in vedere multitudinea de diferente de infrastructura si reguli nationale. O asmenea strategie ar aduce, insa, piata europeana in linie cu cele din SUA si China, tari in care opereaza doar cate trei sau patru grupuri mari. Ar genera, de asemenea, beneficii si pentru consumatori, precum preturi unice pentru serviciile telecom si de internet ale companiilor pe intreaga piata europeana.

Una dintre indeile aparute dupa intalnire vizeaza crearea unei noi structuri, care sa includa infrastructura de retea a companiilor telecom, precum si datoriile asociate activelor respective.

Noul vehicul ar putea fi utilizat de catre toate grupurile telecom, cu posibile stimulente financiare pentru compensarea companiilor care isi pun in comun retelele. O noua structura ar avea acces mai bun la fonduri, atat publice cat si private, pentru dezvoltarea retelelor de fibra optica de ultima generatie.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.