Produsul Intern Brut - estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 153767,7 milioane lei preturi curente, in scadere cu 0,4% fata de trimestrul precedent.s cu 0,6% fata de trimestrul III 2011, anunta unui raport provizoriu INS.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 169682,2 milioane lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 0,5% fata de trimestrul III 2011.

In ramura „Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport” s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+12,1%), urmata de tranzactii imobiliare (+10,5%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+7,9%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,0%), constructii (-1,0%), industrie (-0,5%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,6%. Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-5,2%) comparativ cu cel al importurilor (-2,3%).

Produsul intern brut pentru trimestrul IV si anul 2012 – estimari ”semnal” va fi publicat prin comunicat de presa, conform calendarului de pe site-ul INS, in data de 14 februarie 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.