Consumatorii din trei state europene din cinci au suportat anul acesta cresteri de pana la 11% la pretul benzinei.

In Romania, costul unui litru a scazut cu 0,87%, astfel ca, la final de an am ajuns tara cu cel mai ieftin carburant din UE, scrie economica.net.

Posesorii de autoturisme pe benzina din 14 state membre UE au trebuit sa scoata din buzunare la final de an cu peste 10% mai mult fata de inceputul lui 2012. Campioane la crestere sunt benzinariile din Irlanda, care au majorat pretul in medie cu 11,8% fata de ianuarie. Acolo, un litru de benzina a ajuns sa coste 1,66 euro, ceva mai putin decat in Italia unde se vinde cea mai scumpa benzina din UE-1,74 de euro pe litru, cu 2,1% mai mult comparativ cu luna ianuarie.

A doua cea mai mare scumpire la benzina s-a produs in Slovenia (plus 7,1%) unde pretul unui litru era la mijlocul lunii decembrie de 1,47 de euro, in timp ce in Malta pretul a urcat cu 6,38% pana la 1,5 euro pe litru. De asemenea, o scumpire semnificativa de 5,49% s-a produs si in Bulgaria, tara unde se vindea la inceputul acestui an cel mai ieftin carburant-1,2 euro litru. Acum pretul mediu a sarit la 1,26 euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.