Irlanda va deveni, la 1 ianuarie, primul stat beneficiar de planul de asistenta financiara care va prelua presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, Guvernul de la Dublin pledand pentru relansarea cresterii economice.

Irlanda a obtinut in noiembrie 2010 un plan de asistenta financiara in valoare de 85 de miliarde de euro, din partea FMI, UE si BCE.

"Obiectivul presedintiei UE va fi propunerea de masuri destinate promovarii locurilor de munca si cresterii economice", a declarat ministrul irlandez de Externe si al Comertului, Eamon Gilmore, scrie MEDIAFAX.

"In urma cu un an si jumatate, lumea credea ca exista riscul ca Irlanda sa intre in incapacitate de plati. De atunci, progresele inregistrate au fost impresionante", afirma John McHale, profesor de Economie la Universitatea Nationala Galway.

Insa rata somajului ramane ridicata - 14,6% -, iar populatia trebuie sa faca fata masurilor dure de austeritate.

Tom McSweeney, de la fundatia de caritate St. Vincent de Paul, constata ca "saracia castiga teren in randul clasei mijlocii din Irlanda, cu efecte devastatoare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.