Cele mai importante preluari au fost consemnate in productia de ingrasaminte, retail si imobiliare, care au reprezentat mai mult de jumatate din piata evaluata la peste 1 miliard de euro.

Datele disponibile pe piata arata ca in acest an au fost incheiate aproximativ 50 de tranzactii de ordinul milioane de euro. Dintre acestea, majoritatea au fost realizate cu firme locale, insa au fost si tranzactii incheiate la nivel international si care au implicat subsidiare din Romania, scrie MEDIAFAX.

Cea mai mare tranzactie din acest an a fost preluarea producatorului de ingrasaminte chimice Azomures de Ameropa Holding din Elvetia pentru 250-300 milioane de euro.

Pe locul doi in in top se afla achizitia magazinelor Real de catre grupul francez Auchan. Valoarea tranzactiei, realizata la nivelul Europei Centrala si de Est, nu a fost facuta publica. Specialistii au estimat ca Auchan va plati circa 100 de milioane de euro pentru magazinele din Romania.

Cumpararea retailerului online de produse electronice si electrocasnice eMag de catre americanii de la Naspers pentru 83 milioane de dolari (circa 63 milioane de euro) intra in topul celor mai mari tranzactii din acest an, la fel si preluarea a 52,3% din compania Energobit de catre fondul de investitii Innova pentru 65 milioane de euro.

In luna iunie, grupul american Molson Coors a anuntat luni finalizarea achizitiei producatorului de bere StarBev, cu operatiuni si in Romania, pentru 2,65 miliarde euro. Valoarea operatiunilor din Romania a fost estimata la aproximativ 350 milioane de euro.

Sectorul imobiliar (tranzactii totale de 230 de milioane de euro

  • Fondul sud-african de investitii NEPI a cumparat complexul de birouri City Business Center din Timisoara, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Sandor, intr-o tranzactie care totalizeaza peste 90 de milioane de euro.
  • Firmele Avrig 35 si Industrialexport au vandut imobilul de birouri Tower Center International oamenilor de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, pentru 50 de milioane de euro,
  • Auchan a cumparat de la fondul Flavus Investitii platforma Tractorul din Brasov pentru circa 25 milioane de euro.

In total, in sectorul imobiliar au fost incheiate tranzactii de peste 230 de milioane de euro.
Citeste si:
Bogdan de la Ploiești, gest de milioane pentru niște copii...
Bogdan de la Ploiești, gest...

In acest an se remarca absenta tranzactiilor cu companii de stat, desi pe calendarul Guvernului figurau mai multe privatizari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.