Grecia va imprumuta 10-14 miliarde de euro de la fondul de urgenta al zonei euro pentru a finanta un program de achizitie de obligatiuni ale statului elen, tranzactionate in prezent pe piata secundara la preturi mult sub valoarea nominala.

Achizitiile de obligatiuni fac parte din modificarile aduse de creditorii externi ai Greciei, tarile zonei euro si FMI, la pachetul de imprumuturi pentru statul elen. Grecia trebuie sa finalizeze achizitiile de obligatiuni, care ar reduce datoria tarii, pentru a primi in decembrie noi fonduri.

"Este datoria noastra patriotica sa facem acest program sa mearga", a spus ministrul, citat de cotidianul Kathimerini.

Oficialul a respins speculatii din piata financiara ca guvernul ar urma sa emita titluri de Trezorerie pentru a finanta achizitiile de obligatiuni si a afirmat ca banii urmeaza sa vina de la Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (European Financial Stability Facility).

Stournaras nu a clarificat daca programul de reducere a indatorarii prin achizitia de obligatiuni la preturi mici este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de ajutor extern, de 34,4 miliarde de euro, insa, a explicat ca daca aceasta masura nu va atrage suficient interes, exista si un "Plan B", despre care a refuzat sa dea detalii, scrie MEDIAFAX.

Noua finantare de 10-14 miliarde de euro este suplimentara fata de fondurile de 44 de miliarde de euro avizate pentru eliberare de Eurogroup la inceputul acestei saptamani. Masura este necesara pentru a aduce indatorarea tarii la 124% din PIB in 2020, de la 175% in prezent.

La inceputul saptamanii urmatoare, agentia pentru administrarea datoriei Greciei va prezenta detalii ale planului de achizitie de obligatiuni, care ar urma sa fie intermediat de Deutsche Bank si Morgan Stanley. Din fondurile de 44 miliarde de euro aprobate marti de zona euro, suma 34,4 miliarde de euro urmeaza sa fie eliberata pe 13 decembrie, iar restul de 9,3 miliarde de euro in trei transe in primul trimestru al anului urmator.

Grecia va folosi pentru recapitalizarea sistemului bancar 23,8 miliarde de euro din cele 34,4 miliarde de euro, iar 10,6 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar si plata de datorii ale statului.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.