Comisia Europeana a decis, miercuri, reluarea platilor catre Romania pentru Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, blocate din luna iulie 2012.

Astfel, vor putea fi procesate cererile de rambursare a sumelor cheltuite in cadrul proiectelor asociate Programului Operational Sectorial de Mediu.

"Comisia saluta imbunatatirile aduse sistemelor de gestionare si control, care au facut posibila decizia de deblocare a programului, si considera ca sistemul este acum in masura sa detecteze si sa previna conflictul de interese, una dintre cele mai importante probleme in acest caz. De asemenea, autoritatile romane au acceptat solicitarea Comisiei in vederea aplicarii unei corectii financiare de 10%, propuse in luna august 2012 pentru contractele licitate inainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit sa fie rambursate din cauza neregulilor. Aceste sume pot fi utilizate in cadrul aceluiasi program, dar pentru finantarea unor proiecte noi", se arata in comunicatul Reprezentantei CE in Romania, scrie MEDIAFAX.

Sursa citata a precizat ca pentru a fi in masura sa decida reluarea platilor si in cazul celorlalte trei programe blocate, Comisia Europeana urmareste cu interes progresele inregistrate.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a discutat in 22 noiembrie, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, despre situatia POS Mediu si posibilitatea deblocarii rambursarilor din partea Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta declara recent ca, prin acceptarea corectiilor financiare si indreptarea neregulilor constatate in perioada 2009-2011, in luna decembrie pot fi reluate rambursarile pentru POSDRU, precum si pentru programele de Dezvoltare Regionala si Mediu.

In 14 noiembrie, Ministrul Afacerilor Europene a prezentat Guvernului propunerile de corectii avansate de Comisia Europeana ca o conditie pentru reluarea platilor in cadrul programelor operationale finantate din fonduri structurale si de coeziune. Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei consta intr-o corectie forfetara de 10% pentru toate contractele a caror procedura de achizitie publica a fost lansata inainte de 1 octombrie 2011.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.