Romania a urcat 18 pozitii intr-un clasament mondial realizat de PwC dupa numarul de taxe pe care companiile trebuie sa le plateasca intr-un an, dar ramane pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est (ECE).

Astfel, Romania se plaseaza pe locul 136 in clasamentul PwC, care analizeaza 185 de economii la nivel mondial.

Clasamentul Paying Taxes 2013 a fost realizat de Banca Mondiala, IFC si PwC, iar concluziile arata ca Romania a fost a treia tara din punct de vedere al progreselor inregistrate dintre tarile din Europa Centrala, dupa Slovacia si Slovenia. In acelasi timp, cele mai multe dintre statele din regiune au inregistrat un regres in ultimul an in clasamentul Paying Taxes.

"Romania a facut progrese notabile in ultimul an in materie de facilitare a platii taxelor. Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numarul de plati pe care o companie trebuie sa-l faca pe parcursul unui an in Romania de la 113 la 41. Spre exemplu, in cazul platilor aferente contributiilor sociale, de la 84 de plati necesare pe parcursul unui an s-a ajuns la doar 12 plati anuale dupa introducerea declaratiei unice pentru contributiile sociale. De asemenea, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala s-a redus usor, de la 222 de ore anual, la 216 ore", a declarat, intr-un comunicat, Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, scrie MEDIAFAX.

Romania este totusi pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est din punct de vedere al numarului de plati pe care o companie trebuie sa il faca pentru a achita toate taxele. Spre comparatie in Polonia sunt necesare 18 plati, in Bulgaria 15, in Ungaria 12, iar in Cehia 8.

O pozitionare mai buna are Romania in functie de timpul necesar pentru plata taxelor, unde mai bine stau doar Estonia (85 de ore), Lituania (175 de ore) si Slovacia (207 ore).

Romania are o rata totala de impozitare usor mai scazuta decat media din Europa Centrala si de Est (44,2% fata de media de 44,6%) si sta mult mai bine decat media din regiune la capitolul timp necesar indeplinirii obligatiilor fiscale (216 ore fata de media din regiune de 263 de ore). La numarul de plati, Romania este in continuare peste media din Europa Centrala si de Est (41 de plati fata de o medie de 15 plati anuale).

Citeste si:
Impozitarea bacșișului pare un eșec. Câți bani s-au strâns la buget
Impozitarea bacșișului pare...

La acest capitol, Romania se afla la mijlocul clasamentului din Europa Centrala si de Est, rate mai reduse de impozitare fiiind inregistrate in Bulgaria (28,7%), Slovenia (34,7%), Letonia (36,6%), Lituania (43,7%) si Polonia (43,8%).

"Pe masura ce declararea si plata online a taxelor vor deveni procedura standard pentru companiile din Romania, timpul necesar conformarii si numarul de plati se vor reduce si mai mult. In privinta ratei totale de impozitare, vedem potential pentru reducerea nivelului contributiilor sociale, pentru ca acestea au ponderea cea mai ridicata in costurile fiscale ale unei companii. Aceasta reducere a impozitarii muncii ar putea stimula crearea de noi locuri de munca, si, asa cum bine stim, paradoxul fiscalitatii este ca uneori, reducerea taxelor poate duce la o crestere a incasarilor fiscale, cu conditia imbunatatirii colectarii si a reducerii evaziunii fiscale", a adaugat de Ruiter.

Citeste si:
O kenyancă legitimată la Steaua a bătut recordul mondial la...
O kenyancă legitimată la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.