Cancelarul Angela Merkel crede ca nu se va ajunge la un acord in privinta bugetului UE la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca nu crede in posibilitatea ajungerii la un acord asupra bugetului european la summitul de la Bruxelles, pozitiile exprimate fiind prea indepartate, relateaza MEDIAFAX.

"Cred ca in cursul acestei sesiuni (de negocieri) nu vom ajunge acolo unde este necesar sa ajungem, adica la o decizie unanima", a declarat Merkel la sosire, vineri, a doua zi a unui summit al sefilor de stat si de Guvern din cadrul Uniunii Europene (UE) consacrat bugetului european pentru perioada 2014-2020.

"Eu cred ca pozitiile sunt inca prea departate" unele de altele, intre cei 27 de lideri reuniti in jurul mesei, a adaugat ea.

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat joi seara o noua propunere de compromis, care nu satisface pe nimeni, la finalul unui maraton de negocieri bilaterale cu liderii europeni, care s-au succedat joi, la "confesional", in biroul sau.

In noua sa propunere, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala a unui buget de 973 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, multumindu-se sa taie mai putin decat in varianta anterioara fondurile alocate agriculturii si fondurile destinate ajutorarii tarilor sarace.

Premierul britanic David Cameron a apreciat ca noua propunere de buget pentru perioada 2014-2020 prezentata, joi seara, de catre presedintele UE Herman Van Rompuy nu aduce un "progres suficient",
vineri, in a doua zi a summitului european, la Bruxelles, relateaza AFP, citata de romanialibera.ro.

"Eu cred ca nu exista un progres suficient in acest stadiu", a declarat Cameron la sosirea sa, catre ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), la summit, care urmeaza sa fie reluat la ora locala 12.00 (13.00, ora Romaniei).

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

"Nu este momentul de mici carpeli. Nu este vorba despre deplasarea unor bani de la un capitol bugetar la altul. Avem nevoie sa taiem cheltuielile pe care nu ni le putem permite. Este ceea ce se intampla la noi si este ceea ce trebuie sa se intample si aici", a declarat el.

Presedintele francez François Hollande si presedintele Consiliului italian de Ministri Mario Monti, care au sosit, vineri, cu putin timp inaintea lui Cameron, nu au facut declaratii pentru presa, si nici premierul spaniol Mariano Rajoy, sosit un pic mai tarziu, pe jos. Presedintele austriac Werner Faymann s-a multumit, in schimb, sa anunte ca nu vede "in continuare un acord intre cei 27".

Mai optimista, presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a apreciat ca noua propunere a lui Van Rompuy merge "in directia buna". "Este o baza foarte buna pentru negocieri", a apreciat ea.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

In noul sau proiect de compromis, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala de buget, de 972 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, propunand o noua configurare a fondurilor, intr-o incercare de a obtine un acord.

Insa, in noaptea de joi spre vineri, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande si-au exprimat amandoi indoiala fata de posibilitatea ajungerii la un acord in cursul acestui summit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.