Dosarul afacerilor cu alcool ale firmei Tonico General Com SRL Bucuresti, controlata de controversatii oameni de afaceri Omar Hayssam si Genica Boerica, a ajuns pe masa procurorilor si a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). Dupa mai bine de opt luni de la demararea cercetarilor asupra firmelor patronate de Omar Hayssam, impusa de rapirea celor trei jurnalisti romani "orchestrata" in Irak, comisarii Garzii Financiare au au descoperit ca firma Tonico General Com "s-a sustras de la plata unor obligatii fiscale prin inregistrarea in evidentele financiar-contabile proprii a unor cheltuieli fictive".

Firma patronata din umbra de Hayssam a mai ajuns in cercetarile comisarilor si pe vremea fostei Autoritati Nationale de Control (ANC), fiind cap de retea in contrabanda cu alcool derulata prin firmele Megani-Salsa-Metropol-Sorpau, din judetul Dambovita. Verificand datele contabile ale Tonico General Com, Garda a depistat cheltuieli fictive in inregistraile si raportarile catre Fisc. "Un caz de acest gen l-a constituit inregistrarea unui numar de 19 facturi fiscale emise de SC Comactiv SRL Teleorman, prin care aceasta a facturat societatii verificate "lucrari de reparatii" in valoare de 7.392.377 lei noi", ne-a declarat Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Controlul a fost extins ulterior de comisari, care au descoperit ca firma Comactiv "nu a desfasurat nici un fel de activitate la sediul social si/sau punctul de lucru declarat". Mai departe, continuand cercetarile, s-a constatat o noua inregistrare, tot pe cheltuieli, a altor 66 de facturi fiscale, ce "acopereau" aprovizionarea cu bauturi alcoolice diverse de la SC Lehman Winery SA Arad, in valoare totala de 7,459 milioane lei noi.

Garda Financiara a trecut, ulterior, la verificari incrucisate ce au confirmat ipoteza initiala - toate operatiunile inscrise in contabilitatea Tonico General Com sunt, in realitate, fictive. "SC Lehman Winery SA nu detine autorizatie de antrepozit fiscal, nu este atestata pentru comercializarea in regim an-gro a bauturilor aloolice, nu a solicitat banderole de marcaj si nu a depus declaratiile sau deconturile lunare privind obligatiile fiscale", ne spune Dorin Tiganas. Anterior, administratorul Tonico a declarat pe proprie raspundere ca "nu a folosit facturi fiscale speciale utilizate in comercializarea de bauturi alcoolice si/sau alcool". In realitate, toate bauturile s-au platit "cu banii jos" din fondurile asigurate de asociatii societatii, din clanul Hayssam-Boerica.

Prejudiciul adus bugetului de stat prin Tonico, pe baza calculelor actuale, depaseste 4,3 milioane lei noi, in principal din Taxa pe Valoarea adaugata dedusa ilegal si din sustrageri de la plata impozitului pe profit. Cercetarile insa continua, actul de control fiind trimis si Administratiei Finantelor Publice Sector 2 pentru calcularea obligatiilor fiscale totale, respectiv a pagubei aduse bugetului de stat de mafia alcoolului din Dambovita.

Reamintim ca in cazul contrabandei cu alcool din judetul Dambovita, s-a vorbit despre "un atentat la sanatatea publica" a celor care au consumat alcool cu concentratie alcoolica modificata, care il poate distruge pe cel care consuma o cantitate destul de mica, fiind extrem de nociv si putand duce chiar la pierderea vederii, in timp (s-a folosit alcool etilic simplu rafinat si nu multiplu rafinat, nefiind astfel eliminate substantele nocive, iar etichetele sticlelor au fost modificate ilegal pentru a putea fi vandute ca "tuica", cu incalcarea legislatiei in vigoare a Ministerului Agriculturii, respectiv a Ordinului nr. 17 din 2000).

Prejudiciul confirmat de comisarii Garzii Financiare - condusi in aprilie 2004 de ANC, cu ministrul Ionel Blanculescu la comanda - era calculat la 1.000 miliarde lei. Garda Financiara a inaintat 53 de dosare catre organele de urmarire penala in ultima saptamana din luna noiembrie 2005, prejudiciul total de recuperat depasind 15 milioane lei noi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.