Banca Centrala Europeana a urcat ieri dobanda cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2,25%, iar efectele se vor vedea si pe piata locala.

Interventia lui Jean Claude Trichet, presedintele BCE, va aduce si o majorare imediata a costurilor imprumuturilor in euro de pe piata romaneasca. Aceasta este prima crestere operata de BCE la nivelul dobanzii de referinta din ultimii cinci ani. Analistii externi se asteapta ca si la inceputul anului viitor BCE sa mai ridice inca o data dobanda, pana la 2,5-2,75%, in functie de cat de puternice vor fi presiunile inflationiste.

Pe piata romaneasca, aceasta crestere se va reflecta imediat in costurile creditelor in euro, sistemul financiar avand o expunere foarte mare pe moneda europeana. Cel mai probabil bancherii vor scumpi mult mai rapid imprumuturile in euro decat vor ridica dobanzile pe care le platesc la depozitele in moneda europeana. La finalul lunii septembrie, din totalul creditelor contractate in Romania, 53,3% erau in euro sau aveau la baza euro.

Din totalul imprumuturilor acordate de institutiile de credit, in valoare de 61,7 miliarde lei noi (echivalentul a 17,13 miliarde de euro), imprumuturile in euro erau de 32,9 miliarde de lei (8 miliarde de euro), in timp ce 19,3 miliarde de lei noi au fost imprumutati in moneda nationala (31,2% din total) si 9,5 miliarde de lei noi in dolari (15,3%). Avand in vedere o dobanda medie anuala de 7,3% pentru creditele in euro, cheltuielile cu dobanzile pot fi estimate acum la 1,25 miliarde de euro. Majorarea ratei dobanzii de catre BCE va creste rata dobanzii medii anuale la 7,55%, ceea ce ridica cheltuielile cu dobanda cu 40 de milioane de euro, pana la 1,29 miliarde de euro.

Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM), afirma ca efectul cresterii dobanzii la euro se va transmite imediat in cazul creditelor pentru companii si al creditelor ipotecare al caror pret are drept baza dobanda de referinta EURIBOR. Pe piata exista insa si produse speciale cu dobanda fixa, precum cele de scontare sau forfetare, pentru care bancile trebuie sa suporte cresterea costului.

"Multe banci se finanteaza in euro la o rata variabila a dobanzii. Probabil ca unele vor incerca sa internalizeze aceasta crestere a costului, pe seama unui volum mai mare de creditare, insa cu siguranta altele vor transfera costul asupra clientilor", spune Mihail Ion. Cei mai afectati ar putea fi clientii din zona de retail care au incheiat contracte de credit cu dobanzi ajustabile, pe care bancile le pot modifica discretionar. Ce poate urma dupa aceasta decizie a BCE? "Cred ca ne putem astepta doar la o crestere moderata a dobanzii la euro, cat sa tina inflatia aproape de 2%, in conditiile in care economia zonei euro nu gaseste resurse de crestere mai rapida, iar somajul ramane ridicat", comenteaza presedintele RAM.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.