Noiembrie 2012 aduce o temperare a optimismului in industrie si deteriorare a perspectivei in constructii, potrivit rezultatelor sondajului de conjunctura realizat de BNR in luna noiembrie.

Documentul mai arata ca asteptarile favorabile ale operatorilor industriali vor cunoaste o posibila estompare, in timp ce pentru constructii se intrevede o inrautatire a indicatorilor economici, scrie hotnews.ro.

Productia industriala isi va incetini ritmul lunar de crestere, o atenuare a vitezei de crestere fiind anticipata si in cazul portofoliului total al comenzilor adresate companiilor industriale, tendinta fiind atribuita, in principal, comenzilor venite de la export.

Constructorii nu se asteapta la o productie crescuta, nici la comenzi, din moment ce s-a inrautatit vremea.

Stocurile de produse finite industriale vor inregistra o restrangere usoara, in conditiile in care soldul conjunctural a devenit negativ, dar ponderea respondentilor care anticipeaza stabilitatea stocurilor se mentine semnificativa (73%). In constructii, indicatorul nu va marca modificari, in acest sens pronuntandu-se 81% din numarul total al respondentilor (sold conjunctural: -1%).

37% din respondentii care lucreaza in industrie si 53% dintre constructori sunt de parere ca cererea deficitara in cazul acestor doua sectoare impune limite dezvoltarii.

Blocajul financiar isi va mentine influenta nefavorabila in constructii (in opinia a 38% din numarul total al respondentilor) si, in masura mai mica, in industrie (in proportie de 12%).

In luna noiembrie, operatorii din cele doua sectoare economice vor opera noi disponibilizari. Acest proces va fi de intensitate relativ redusa in industrie, dar in continuare accentuata in constructii.

Spre deosebire de intervalul precedent, in industrie nu se mai intrevede o imbunatatire a performantei economice, nefiind exclusa nici o deteriorare marginala, sugerata de coborarea usor sub zero a soldului conjunctural (de la +16 la -4%). In constructii indicatorul isi va accentua panta descendenta (dublare a soldului conjunctural negativ, pana la -23%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.