Peste 9.000 de tineri, dintre care aproape 4.000 de femei, au inceput afaceri cu ferme la tara in ultimii patru ani, pentru care au primit fonduri nerambursabile de peste 200 de milioane de euro.

Prima sesiune de cereri de proiecte aferenta masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" a fost deschisa in decembrie 2008.

Pana la jumatatea lunii octombrie, APDRP a incheiat contracte pentru instalarea in mediul rural a 9.197 de fermieri cu varsta sub 40 de ani.

Dintre contractele de finantare incheiate, 5.351 de proiecte, cu finantare de la UE de 114,79 milioane de euro, sunt derulate de barbati, iar 3.846 de investitii, finantate cu 85,59 milioane de euro, sunt implementate de femei.

Valoarea totala nerambursabila acordata pentru instalarea tinerilor fermieri, pana la jumatatea lunii octombrie, este de 200 de milioane de euro.

Reprezentantii APDRP spun ca in sud-vest-ul tarii au fost facute cele mai multe investitii, cu 1.987 de proiecte contractate, urmat de sud-est, cu 1.522 de proiecte contractate si de vest, cu 1.263 de proiecte contractate.

La nivel general, cele mai multe proiecte contractate prevad investitii mixte (culturi vegetale si cresterea animalelor), fiind urmate de cele care vizeaza investitii in culturi de camp. De asemenea, tinerii fermieri au facut si investitii in horticultura, sectorul vitivinicol, culturi permanente (plantatii pomicole, arbusti fructiferi, pepiniere, vita-de-vie, livezi etc.), lapte si produse lactate, precum si cresterea porcilor, a animalelor ierbivore si a pasarilor de curte, scrie MEDIAFAX.

Tinerii fermieri sunt in continuare interesati sa mearga la tara. Pentru cei 331,8 milioane de euro alocati pana in 2013, au fost dejs depuse 22.491 de cereri de finantare, in valoare de 629,9 milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.