Principalii indicatori macroeconomici publicati lunar arata bine dupa primele trei trimestre din acest an, inflatia fiind singurul care a iesit din tinta.

Deficitul bugetar este in limitele convenite cu FMI

Deficitul bugetar la 9 luni s-a ridicat la 1,18% din PIB, in scadere puternica fata de perioada similara din 2011, cand Romania inregistrase un deficit de 2,4%, scrie Wall-Street.ro.

In perioada ianuarie-septembrie, diferenta dintre veniturile la bugetul de stat si cheltuieli a urcat la 7,17 miliarde lei.

Totodata, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, deficitul bugetar in primele zece luni ar fi urcat nesemnificativ, la 1,2% din PIB, ceea ce inseamna ca Romania are sanse mari sa se incadreze in tinta convenita cu FMI pentru 2012, de 2,2% din PIB.

Investitiile straine directe depasesc cu putin 1 miliarde de euro

Investitiile straine directe au totalizat in primele noua luni 1,109 miliarde de euro, in crestere cu aproape 30% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor anuntate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 556 milioane euro, iar creditele intra-grup 553 milioane euro.

In perioada ianuarie-septembrie 2011, investitii directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 861 milioane euro, potrivit datelor revizuite, ceea ce face ca aceasta crestere de 30% sa fie artificiala.

De altfel, nici premierul Victor Ponta nu crede ca volumul investitiilor straine din acest an va depasi nivelul din 2011, de 1,9 miliarde euro.

"Situatia e rea, nu e roza, e foarte rea. Nivelul pentru acest an va fi mai mic sau undeva egal cu 2011, ceea ce e foarte putin", a spus Ponta.

Citeste mai mult pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.