Rata anuala a inflatiei a revenit sub 5%, dupa ce in luna octombrie preturile de consum au crescut cu numai 0,29%, fata de majorarea de 1,18% inregistrata in septembrie.

Astfel, inflatia a ajuns la 4,96% in acest an, iar majorarile de preturi din octombrie au fost de 0,29%. In septembrie, rata anuala a inflatiei atinsese maximul din acest an, 5,33%.

"In luna octombrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,9%", se arata intr-un comunicat al INS.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit:

  • produsele de morarit (1,14%),
  • fasolea (2,95%),
  • carnea de porc si de pasare (peste 1%),
  • branza (1%).

De asemenea, gazele s-au scumpit cu 2,33%, intrarea la cinematografe, teatre si muzee a fost mai scumpa cu 1%, iar preturile serviciilor telefonice si transportului aerian s-au majorat cu cate 1,29%.

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33% de la 3,88% in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, potrivit BNR.

BNR a urcat prognozele de inflatie la 5,1% pentru acest an, in afara tintei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.