Tot mai multi producatori de vin din tara noastra intentioneaza sa exporte pe piata SUA sau chiar o fac. Cu toate acestea, importatorii de acolo sustin ca vinurile romanesti nu i-au convins inca pe americani. De altfel, majoritatea consumatorilor de acolo sint de origine autohtona.

Statele Unite ale Americii reprezinta una dintre cele mai importante piete de desfacere pentru producatorii de vin din lume. Este si cazul Romaniei, producatorii autohtoni concentrindu-se in ultima perioada tot mai mult pe aceasta zona. Cu toate acestea, importatorii americani considera ca vinul romanesc mai are mult pina sa ajunga printre preferintele americanilor.

Oricum, cei care cumpara vin romanesc din magazinele americane sint in general romani stabiliti in Statele Unite. "Nu prea avem mare succes, pentru ca romanii au probleme cu calitatea si consistenta pe piata", ne-a declarat Ciopasiu Ioan, importator de vinuri romanesti in SUA. Potrivit acestuia, americanii nu se prea dau in vint dupa vinurile europene, ei preferind in special acele sortimente cu mai mult fruct, nefiind mari amatori de vinuri albe. In Statele Unite ale Americii, vinurile romanesti se gasesc in special in magazinele cu specific european si se vind de obicei la preturi de 10-12 dolari sticla.

Exporturi in scaderez

Ultimele date ale Ministerului Agriculturii arata ca exporturile de vin romanesc au scazut in ultimele noua luni ale anului cu aproximativ 21% fata de perioada similara a anului trecut. Mai precis, exportul a scazut de la aproximativ 265.000 de hectolitri la putin peste 209.000 de hectolitri, Romania incasind 13,56 milioane de euro, adica cu 10,5% mai putin decit in anul precedent. In schimb, in aceeasi perioada, importurile de vinuri au crescut cu peste 122% cantitativ, iar valoarea acestora s-a dublat.

Astfel, daca in primele trei trimestre ale anului 2004, tara noastra aducea din afara granitelor peste 6.600 de hectolitri de vin, in perioada ianuarie-septembrie 2005 cantitatea importata a crescut la 14,7 mii de hectolitri, aceasta crestere datorindu-se, in special, importurilor din Republica Moldova, dar si celor din Franta, Italia si Ungaria.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.