Raportul Regional Innovation Scoreboard 2012 clasifica regiunile din Europa in patru categorii de performanta.

Astfel, prima categorie, a liderilor in inovare, include 41 de regiuni, in timp ce 51 de regiuni fac parte din grupul tarilor care tin pasul cu liderii, 39 de regiuni sunt inovoatori moderati, iar 52 inovatori modesti. Cele patru mari categorii de clasificare a regiunilor sunt impartite fiecare in subcategoriile ridicat, mediu si scazut.

"Bucuresti-Ilfov, din categoria inovare moderata, este mult mai inovativa decat oricare alta regiune din Romania", potrivit raportului.

Bucuresti-Ilfov se situeaza in subcategoria medie a grupului de inovatori moderati, in timp ce Sud-Est se afla in ultima categorie, inovare modesta, dar in subcategoria medie. Toate celelalte regiuni din Romania, Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud, Vest si Sud Vest Oltenia se afla la cel mai scazut nivel, in ultima subcategorie a grupului de inovatori modesti.

Cele mai multe regiuni cu grad moderat si modest de inovare sunt in Europa de Est si Sud, se arata in raport. Cele mai multe regiuni din categoria de inovare moderata se afla in Cehia, Italia, Portugalia si Spania, iar cele mai multe cu nivel modest in Bulgaria, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania. In Bulgaria, toate regiunile fac parte din ultima categorie, a inovarii modeste.

Comisia foloseste mai multi indicatori pentru a determina nivelul de inovare industriala dintr-o regiune, precum studiile universitare, cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale statului si companiilor, cheltuielile pentru inovare altele decat pentru cercetare-dezvoltare, inovarea interna a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), colaborarea intre IMM-urile inovatoare, patentele inregistrate la nivel european, inovatia tehnologica, inovatia netehnologica (marketing sau organizare), nivelul de angajare in productia high tech si serviciile cu nivel inalt de specializare, precum si vanzarea de produse noi pentru piata si firme.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

Regiunea Bucuresti-Ilfov este lider la sase din cele 12 criterii., iar la colaborare intre IMM-urile inovatoare imparte prima pozitie cu regiunile Nord-Est si Centru. Regiunea Sud-Est este lider la 4 din criteriie folosite, respectiv cheltuielile pentru inovare altele decat pentru cercetare-dezvoltare, inovatia tehnologica (produse si procese), inovatia interna a IMM-urilor si vanzarea de produse noi pentru piata si firme. Regiunea Nord-Est se afla pe prima pozitie in Romania la inovatie in privinta marketingului si organizarii, potrivit MEDIAFAX.

Cele mai inovative regiuni din Europa se afla in Suedia, Danemarca, Germania si Finlanda, potrivit raportului. In Germania, 12 din 16 regiuni fac parte din categoria liderilor.

Regiunea Nord-est este formata din judetele Bacau, Botosani, Iasi,Neamt, Suceava si Vaslui; Sud-Est din Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea; Sud din judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman; Sud-Vest din Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea; Vest din Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis; Nord-Vest din Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj; regiunea Centru din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.