Romania are nevoie de o perioada de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro din perspectiva convergentei reale, insa din punct de vedere nominal este nevoie de doar cativa ani, a declarat marti Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Cred ca in momentul de fata a devenit aproape imposibil tehnic si practic sa mai aderam la zona euro in 2015. Ar fi trebuit sa fim deja in mecanismul ratelor de schimb, lucru care nu s-a intamplat", a afirmat Dumitru dupa o conferinta la BNR, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca, din perspectiva convegentei nominale, probabil ca in cativa ani Romania ar putea fi pregatita daca implementeaza o agenda de reforme foarte serioasa.

"Din perspectiva convergentei reale probabil ca ne trebuie mult timp si discutam de 20 - 30 de ani, ca sa putem fi pregatiti pe deplin, dar nicio tara nu a fost pregatita pe deplin atunci cand a aderat la zona euro si in final trebuie facut un compromis intre cei doi factori, nevoia de convergenta reala si mentinerea unui catalizator pentru a putea implementa reformele structurale necesare in economie", a spus Dumitru.

Citeste si: Isarescu: Trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.