Rata inflatiei se va plasa in afara intervalului de variatie tintit pana in a doua jumatate a anului viitor, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, relateaza MEDIAFAX.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat vineri raportul trimestrial asupra inflatiei.

Raportul consemneaza revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflatiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al socurilor severe de natura ofertei.

Astfel, proiectia actualizata evidentiaza perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul punctului central al tintei (3% pentru 2012 si 2,5% incepand din 2013; cu variatie de plus/minus un punct procentual - n.r.) pana in a doua parte a anului 2013, precum si repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului.

Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorala interna din perioada imediat urmatoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.

In ciuda accelerarii inflatiei in luna septembrie, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% in luna septembrie 2012.

Raport Guvern: Inflatia va creste pana la 5% si asta nu este tot

Evolutia recenta a unor indicatori relevanti indica o relativa incetinire a activitatii economice in a doua parte a anului, in conditiile scaderii productiei agricole cauzate de seceta si ale deteriorarii perspectivelor cresterii economice la nivel european si global.

Persistenta deficitului considerabil de cerere agregata atenueaza insa magnitudinea impactului nefavorabil asupra inflatiei al majorarii cotatiilor materiilor prime pe plan international si al evolutiei cursului de schimb al leului.

In plan extern se evidentiaza o relativa consolidare a increderii investitorilor ca efect al masurilor implementate de principalele banci centrale. Contextul global ramane insa marcat de incertitudini privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro si evolutiile sistemelor bancare la nivel european.

Citeste si:
BNR mentine dobanda de politica monetara la 5,25%

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.