Comisia Europeana a propus, miercuri, crearea unui fond european pentru ajutorarea cu alimente, imbracaminte si produse de igiena a celor circa 40 milioane de saraci din UE.

Banii vor putea fi solicitati de statele membre pentru a sprijini programele nationale care ofera, prin intermediul organizațiilor partenere, alimente, imbracaminte, incaltaminte si alte produse esentiale (sapun si sampon) pentru persoanele defavorizate.

"La nivel european, avem nevoie de noi mecanisme de solidaritate si resurse corespunzatoare pentru a ajuta persoanele defavorizate si sarace, care in multe cazuri traiesc intr-o situatie de urgenta sociala reala. Acesta este scopul Fondului european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane aprobat astazi", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, potrivit MEDIAFAX.

Fondul respectiv va trebui sa inlocuiasca si sa imbunatateasca programul UE de distribuire de produse alimentare catre saraci (CDP), functional in perioada 2007-2013 si prin care au fost impartite deja 500.000 tone de alimente pe an. Cele 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 vor putea fi accesate intr-o maniera mai flexibila, in functie de realitatile locale din statele membre, care vor trebui de asemenea sa cofinanteze 15% din sumele primite de la Bruxelles.

UE s-a angajat prin strategia Europa 2020 sa reduca cu cel putin 20 de milioane numarul persoanelor amenintate de saracie, insa in prezent 116 milioane cetateni europeni sunt supusi riscului de saracie sau excluziune sociala.

Dintre acestia, aproximativ 40 de milioane sufera de lipsuri materiale severe, potrivit comunicatului CE. In 2010, aproximativ 8,7% dintre locuitorii UE (peste 43 de milioane) nu isi permiteau o data la doua zile o masa care sa contina carne, peste sau echivalentul vegetarian, iar in ultimii doi ani statisticile inregistreaza o inrautatire a acestui indicator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.