Fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat luni o ampla declaratie in fata procurorilor anticoruptie in legatura cu esecul privatizarii Oltchim, aratand ca, atunci cand a aparut oferta lui Dan Diaconescu, statul era in proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajatilor si repornirea unitatii. 

Potrivit MEDIAFAX, in declaratia data la Directia Nationala Anticoruptie, Vulpescu le-a oferit procurorilor detalii privind privatizarea Oltchim.

La iesirea din sediul DNA, Vulpescu a declarat ca nu a primit nicio citatie in acest sens, ca a discutat de mai multe ori telefonic cu anchetatorii si ca a dat declaratii in fata lor in calitate de persoana care poate oferi informatii.

Fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a aratat ca, in opinia sa, Dan Diaconescu s-ar face vinovat de fapta de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Intrebat care este paguba produsa prin neprivatizarea Oltchim si in ce consta ea, Vulpescu a aratat ca aceasta se ridica la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de actiuni.

In legatura cu natura pagubei, Vulpescu a mentionat ca, in acest caz, nu este vorba despre o paguba neaparat materiala, ci de un grav dezechilibru adus institutiilor statului.

In alta ordine de idei, Vulpescu a aratat ca, in cazul in care nu exista vreo oferta de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

"Trebuie sa intelegem ca, in momentul in care in procedura de privatizare s-a formulat o oferta categorica, care indeplineste toate conditiile legale si conditiile din caietul de sarcini pentru a fi declarata castigatoare, oferta ce nu putea fi inlaturata abuziv si ilegal, ei bine, din acel moment, statul roman Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul Romaniei la Bruxelles pe langa Comisia Europeana, OPSPI si alte institutii au fost nevoite sa intrerupa mai multe demersuri ce aveau acest obiect - acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urma si reluarea activitatii. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare cand te opresti la trei sferturi din drum si dupa 10 zile o iei de la capat", a mai declarat Vulpescu.

Citeste si:
Ciolacu: "Cine are bani traieste, cine n-are, moare!"
Ciolacu: "Privatizarea...

Fostul sef al OPSPI a aratat ca se va prezenta in fata anchetatorilor ori de cate ori va fi nevoie, pentru a oferi lamuriri privind esecul privatizarii Oltchim.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.