Constituenta Olandeza, din care face parte si Romania, va avea a doua putere de vot de la Fondul Monetar International, secondand Statele Unite, dupa largirea numarului de membri.

Noua Constituenta, care va curpinde 15 tari, Olanda, Belgia, Ucraina, Israel, Romania, Bulgaria, Luxemburg, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Cipru, Georgia, Moldova, Armenia, Macedonia si Muntenegru, (enumerate in ordinea ponderii cotelor si a puterii de vot), va cumula o putere de vot de 6,59% din total, a doua dupa SUA, care detine 16,75% si inaintea Japoniei, care are 6,23%.

Odata cu introducerea reformei FMI privind cota de detinere si drepturile de vot, aprobata in 2010 si care ar trebui sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, tarile emergente vor primi mai multa putere de decizie in cadrul institutiei internationale. Avand insa in vedere componenta Constituentei Olandeze, este foarte posibil ca puterea de vot sa se mentina ridicata si dupa reformarea modului de reprezentare si calcul a cotei individuale.

Inainte de largire, Constituenta Olandeza se afla undeva la mijlocul clasamentului privind drepturile de vot cumulate, cu 4,52%.

Romania a aderat la FMI si BM in anul 1972 si a fost inca de atunci membra a Constituentei Olandeze, care ingloba la acea vreme doar cinci state: Olanda, Israel, Cipru, Iugoslavia si Romania, scrie MEDIAFAX.

In cadrul ceremoniei au fost invitati sa sustina alocutiuni guvernatorul Mugur Isarescu si guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fisher, primul director executiv adjunct al FMI si fost vicepresedinte Citigroup.

"Sunt mandru sa pot spune ca intalnirea Constituentei din luna iunie anul acesta, din Romania, la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai Belgiei si Luxemburgului, a constituit un pas inainte catre alianta consfintita in mod formal astazi. A fost ca si cum logodna s-a petrecut la Bucuresti, iar acum mariajul oficial este sarbatorit la Tokyo", a afirmat guvernatorul BNR.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

El a aratat ca lectia istorica pe care o tara ca Romania a invatat-o in ultimii patruzeci de ani, ca membra a Constituentei Olandeze, este data de importanta continuitatii, care a oferit sentimentul apartenentei la o mare familie, care isi ocroteste si isi sustine membrii.

"As putea spune ca, bazandu-se pe diversitate si stabilitate, aceasta Constituenta a evoluat gradual in sensul sprijinirii intereselor economiilor mici si deschise, asa cum sunt si tarile noastre. Astazi, incluzand Belgia si Olanda, suntem una dintre cele mai mari si diverse constituente dintre cele europene, cu o putere de vot substantial mai mare si o voce mai puternica in cadrul Boardului FMI in viitor (...) Pentru multe dintre fostele state comuniste, apartenenta la aceasta Constituenta a oferit oportunitatea de a profita de expertiza specialistilor occidentali, in amplul nostru efort de dezvoltare institutionala", a aratat Mugur Isarescu.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.