Statul va lua unele masuri, anul viitor, pentru a limita cumpararile de teren de catre straini, dupa liberalizarea pietei, la 1 ianuarie 2014.

"In momentul de fata persoanele fizice straine nu au in proprietate teren in Romania. Piata funciara se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care il avem si care este semnat si vis-a-vis de care nu putem face modificari", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de hotnews.ro.

El a adaugat ca Mininisterul Agriculturii va lua masuri astfel incat in anul 2013 sa preintampine un fenomen "de care s-au speriat foarte multi".

Constantin a adaugat ca in 2013 va fi pregatita o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucator pe piata funciara" si care sa dea aviz persoanelor fizice straine interesate de achizitia de terenuri in Romania, dupa modelul altor state membre.

Viktor Orban: Ungaria nu va mai permite strainilor sa cumpere terenuri agricole

"Vom lua anumite masuri pentru a limita si pentru a oferi competitivitate agricultorilor romani in raport cu ceilalti agricultori de pe piata europeana, care pana la urma vor veni cu un capital mult mai mare pe piata romaneasca. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca si in agricultura avem nevoie totusi de investitori. De aceea cred ca trebuie sa cream si un mediu propice pentru ca acesti investitori sa vina si sa investeasca in Romania. Conditia este ca taxele si impozitele sa fie platite in Romania, iar profitul sa nu fie externalizat", a aratat Constantin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.