Legislatia achizitiilor publice necesita perfectionare si flexibilizare in Romania, dar modificarile propuse de autoritatea de reglementare in acest domeniu ar putea sa rezolve cateva dintre problemele identificate.

Conditiile de participare excesive

Raportul Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) identifica cateva probleme actuale in derularea procedurilor de achizitie publica in Romania, potrivit Wall-Street.ro.

Stabilirea unor conditii de participare excesive raportat la obiectul contractului preconizat este astfel una dintre piedicile principale pe care le intampina operatorii economici.

"Prin mecanismul achizitiilor publice se doreste ca cea mai buna oferta tehnica si financiara sa castige, dar modul in care sunt definite criteriile de participare stabileste sfera participantilor", a explicat Cosmin Vasile, partener ZRP.

Estimarea gresita a valorii contractului

O alta problema in cazul achizitiilor publice tine de estimarea unei valori a contractului care depaseste valoarea corecta, ceea ce conduce la considerarea ofertelor participantilor ca fiind neobisnuit de scazute.

In prezent, daca oferta unui participant la licitatie este sub 85% din valoarea estimata a contractului, autoritatea contractanta descalifica oferta pentru ca o considera neobisnuit de scazuta.

Insa, printre modificarile asteptate se numara si modificarea cotei de la care pretul ofertat poate fi considerat neobisnuit de mic, de la 85% la 70%.

Citeste intregul articol pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.