Studiul efectuat de compania Operation Research, subcontractant in proiectul European Legal Investment Information System (EUL Invest), arata ca principalul avantaj al Romaniei este dat de lipsa sentimentelor xenofobe din societate si de sentimentul de securitate personala resimtit de investitori. Tara noastra este insa perceputa ca o societate putin predictibila, in care investitorii trebuie sa se bazeze unii pe ceilalti pentru a obtine informatii de incredere, si unde este greu sa gasesti localnici cu abilitatile cerute de afacerile strainilor. In general, viata in Romania este descrisa drept haotica si lipsita o directie clara.

Studiul, intitulat "Cum se ia decizia de investitie?", face parte dintr-un proiect mai larg care isi propune sa ofere informatii legislative detaliate despre Romania, Bulgaria si Polonia. Practic, principalul scop al acestui proiect este crearea unui website in care sa fie prezentate, comparativ pentru cele trei tari, informatii legislative detaliate. Investitorii sunt interesati, in general, de informatii referitoare la formele de organizare a unei afaceri in Romania, Bulgaria si Polonia, costurile si durata infiintarii unei firme in aceste tari, regimul juridic al constructiilor, reglementarile de mediu, alte date menite a contura profilul afacerii in aceasta parte a Europei.

Romanii sunt slugarnici, dar destepti

Pentru un investitor gata sa intre pe o piata est-europeana, resursa umana este cel mai important criteriu pentru alegerea locatiei. Majoritatea investitorilor straini intervievati de Operation Research au declarat ca nivelul redus al salarizarii este esential in alegerea Romaniei ca destinatie finala a infuziei de capital. Romanii sunt perceputi ca persoane educate, oamenii de afaceri straini fiind de acord ca universitatile de aici au specializari diverse si reprezinta o buna rezerva pentru recrutare. Insa un anumit nivel al somajului in randul persoanelor active pe piata muncii, din regiunea in care este facuta investitia, este o conditie necesara pentru stabilirea locatiei.

Pentru foarte multi oameni de afaceri, comunicarea greoaie poate fi un impediment important in luarea deciziei de investire, dar in Romania, spun acestia, bariera noncomunicarii este depasita, majoritatea persoanelor cu care au stat de vorba putand sustine conversatii in engleza si franceza.

"Studiul mai arata ca, in acest moment, resursa umana este calificata - centrele universitare fiind primele luate in considerare in cazul unei investitii -, dar ca sunt inca probleme legate de calitate, respectiv productia nu poate fi asigurata la aceeasi calitate, si de atitudinea fata de sef", precizeaza Emil Paslaru, senior analyst Operation Research. "Eforturile romanilor sunt prea mult orientate spre respectarea regulilor impuse de un sef si prea putin catre produsul finit", se arata in studiu.

Retragerea, calculata de la inceput

Oamenii de afaceri straini vor, in principiu, sa li se asigure o competitie corecta, un mediu de afaceri predictibil, stabilitate politica si posibilitatea unei retrageri in cazul in care renunta la investitie. Ei vor ca firmele romanesti sa nu fie discriminate pozitiv fata de cele straine. "Majoritatea respondentilor au mentionat ca investitorii, atunci cand iau decizia de investitie, calculeaza in acelasi timp si o strategie de retragere in cazul in care tara selectata nu mai corespunde criteriilor de investitie. Astfel, conditiile legale ce tin de retragere sunt un factor important in decizia de investitie", arata studiul Operation Research.

Eficienta guvernarii centrale si locale este analizata cu atentie de potentialii investitori. O buna guvernare locala e vazuta drept o cale de a reduce gradul de incertitudine in ceea ce priveste investitia. Implicarea autoritatilor locale pe parcursul procesului de investitie ofera strainilor un grad de incredere mai mare vizavi de stabilitatea afacerii. In perceptia investitorilor, existenta unei relatii directe cu autoritatile locale este, de asemenea, o cale de a-i responsabiliza pe acestia fata de investitia facuta. Majoritatea participantilor au mentionat ca gradul de birocratie este similar celui din alte tari europene. "Totusi, atunci cand procedurile birocratice sunt corelate cu proceduri ilogice, abordari inflexibile ale autoritati-lor si coruptie, aceste criterii combinate devin o bariera puternica pentru investitia intr-o tara", mentioneaza raportul.

Ucraina, urmatoarea tinta a investitorilor

Investitorii trebuie sa vada o oportunitate de afaceri decisiva pentru a lua in considerare o tara. "In calcularea acestei oportunitati, ei fac un compromis intre doua criterii importante: costurile asociate cu productia si garantiile legate de mediul de afaceri. Informatiile privind costurile sunt indicatori locali - cum ar fi salariul mediu, nivelul somajului, pretul terenului, alte cheltuieli. Astfel de date sunt greu de obtinut, iar principalii furnizori nu au interes in a le prezenta in mod corect. Mai mult chiar, la nivel local aceste criterii nu sunt cunoscute, ceea ce duce uneori la situatii hilare: autoritatile ascund date legate de nivelul ridicat al somajului, cu toate ca acest indicator poate atrage investitorii", precizeaza autorii studiului.

In ceea ce priveste sursele de date existente, majoritatea se refera la indicatori macroeconomici care nu sunt relevanti pentru investitori, deoarece nu pot fi utilizati pentru calculatia costurilor. "De exemplu, GDP nu spune nimic despre cat costa si de ce ai nevoie pentru a produce in Romania un pachet de biscuiti", explica Emil Paslaru. In acelasi timp, la nivel local nu exista informatii aplicabile, legate de industrii specifice, cum ar fi productia totala, numarul de producatori etc.

Studiul arata ca Romania si Bulgaria sunt percepute azi drept tari cu atractivitate ridicata pentru investitorii interesati de multitudinea oportunitatilor si de mediul efervescent de afaceri, dar trage si un semnal de alarma pentru cei care monitorizeaza fluxurile de capital atrase de tara noastra. In graficul relevanta/atractivitate a aparut Ucraina, aceasta parand sa fie urmatoarea destinatie a oamenilor de afaceri straini. "Existenta unor evenimente deosebite - cum a fost Revolutia Portocalie -, care creeaza vizibilitate pentru anumite tari, poate grabi procesul de relocare a productiei. Ucraina este urmatoarea pe lista", a conchis analistul Operation Research.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.