INS a revizuit estimarea privind cresterea economica din primul semestru, de la 0,8% in varianta initiala la 0,7%.

Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumatatea anului la 247,727 miliarde lei, sustinut de cresterile din constructii si activitati profesionale si de servicii.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din:
constructii (+2,3%),
activitati profesionale, stiintifice si tehnice;
activitati de servicii administrative activitati de servicii suport (+1,5%);
informatii si comunicatii (+1,5%).

Consumul final total s-a majorat cu 0,8% in semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama cresterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodariilor populatiei", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 138,259 miliarde lei preturi curente, urcand si comparativ cu primele trei luni ale anului, dupa doua trimestre consecutive de scadere.

Ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (3,7%), urmata de constructii (3,6%). Cresteri usoare s-au mai raportat in activitatile de informatii si comunicatii (1,5%), tranzactii imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) si comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (0,3%).

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 5,7%, noteaza INS.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii volumului importurilor de bunuri si servicii ( cu 0,2%) si scaderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.