Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea (FP), a cumparat, marti, un pachet de titluri reprezentand 0,61% din capitalul social al FP, pentru 44,1 milioane lei (9,7 milioane euro). 

Potrivit MEDIAFAX, in urma tranzactiei, Elliott Associates a ajuns la aproape 16% din actiunile Fondului Proprietatea.

Pachetul de actiuni a fost cumparat printr-un deal realizat la ora 14:04, la pretul de 0,525 lei/titlu, cu 0,19% sub ultima cotatie de luni de pe piata principala, potrivit unei informari transmisa Bursei de intermediarul operatiunii, casa ceha de brokeraj Wood&Company.

In sedinta de marti au mai fost realizate patru deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea, pentru 28,6 milioane lei (6,3 milioane euro).

Calculata la pretul la care a fost realizat deal-ul, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,233 miliarde lei (1,6 miliarde euro), iar in functie de cea mai recenta cotatie din piata principala, de 0,528 lei, este de 7,275 miliarde lei (1,609 miliarde euro).

Din luna iulie, fondul american de hedging a cumparat actiuni Fondul Proprietatea de aproape 140 milioane lei (peste 30 milioane euro).

Al doilea mare actionar al Fondului este compania de administrare a investitiilor City of London, care detine 9,69% din capitalul social subscris si varsat (4,29% prin actiuni propriu-zise si 5,4% prin warranturi emise de RBS).

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. FP a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

La finalul lunii august, investitorii institutionali straini controlau cumulat 50,64% din Fondul Proprietatea, iar cei inregistrati in Romania aveau la 9,34% din total.

Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, detinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentand 4,93% din actiuni.

Citeste si:
Fondul Proprietatea propune listarea OMV Petrom la bursa de la Londra
Fondul Proprietatea propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.