Board-ul FMI a aprobat vineri cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din suma totala de 3,5 miliarde euro.

Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI este de 3,2 miliarde euro, transmite MEDIAFAX.

"Romania continua sa faca progrese bune in cadrul acordului preventiv. Toate criteriile de performanta si tintele indicative au fost atinse, cu exceptia arieratelor autoritatilor centrale si locale. Totusi, perspectivele economice raman dificile, din cauza situatiei externe si a celei interne, care au condus la presiuni pe cursul de schimb si au subminat increderea. Cresterea este asteptata sa incetineasca, in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei. O implementare riguroasa a programului este esentiala pentru a pastra stabilitatea macroeconomica greu castigata si pentru a sustine investitiile si potentialul de crestere", a declarat primul adjunct al directorului general al FMI, David Lipton, intr-un comunicat transmis de institutia internationala.

Autoritatile au mentinut o disciplinea stricta a cheltuielilor, in conformitate cu obiectivul reducerii deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012, a mai spus Lipton, adaugand ca masurile pentru asigurarea scaderii arieratelor raman o prioritate.

"Va fi necesara o incetinire a investitiilor in lumina recentei sistari a eliberarii de fonduri de la UE pentru unele programe. Se impun, de asemenea, eforturi suplimentare pentru a imbunatati administrarea taxelor si pentru a reforma sectoarele sanatatii, energiei si transporturilor", a afirmat Lipton, care a condus sedinta board-ului FMI in care a fost aprobata noua transa pentru Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.