Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca ia in calcul presuspendarea tuturor Programelor Operationale Sectoriale.

Comisia Europeana (CE) analizeaza situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS) derulate de Romania si are in vedere o decizie de presuspendare, luand in calcul toate variantele, respectiv presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre aceste programe sau doar a unor axe prioritare.

Presuspendarea platilor din partea Comisiei Europene obliga autoritatile romane sa puna in aplicare in termen de doua luni recomandarile CE pentru rezolvarea problemelor constatate in derularea programelor.

"Comisia continua sa analizeze situatia Programelor Operationale Sectoriale (POS), urmare raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la inceputul lunii iulie privind functionarea sistemului de management si control al fondurilor. Pentru moment, procedurile interne isi urmeaza cursul, Comisia avand in vedere o decizie de presuspendare si luand in calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare", este avertismentul transmis Guvernului de la Bucuresti.

Surse oficiale au declarat ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata de Comisia Europeana in luna octombrie.

AM POSDRU trebuie sa se "curete" de probleme pana in 6 octombrie

Avertismentul privind presuspendarea platilor CE a fost transmis autoritatilor romane in urma cu trei saptamani de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana de la Bruxelles.

In discutia avuta cu membrii Reprezentantiei, oficialul CE a precizat, conform unui document confidential obtinut de MEDIAFAX si datat 7 septembrie 2012, ca este in continuare preocupat din cauza nivelului deosebit de scazut al gradului de absorbtie a fondurilor europene. In loc sa faca progrese, distanta dintre Romania si celelalte state membre, in aceasta privinta, s-a marit considerabil in ultima perioada. Comisia nu crede ca problemele existente vor fi rezolvate prea curand.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

"In timp ce eforturi mari au fost facute in ultimul an, capacitatea de absorbtie ramane extrem de scazuta, iar Romania risca sa piarda sume insemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania", declara presedintele CE, Jose Manuel Barroso, la mijlocul lunii septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.