Costul mediu lunar al fortei de munca a fost anul trecut de 2.569 lei pentru un salariat, in crestere cu 3,7% fata de anul precedent.

Comparativ cu media pe economie, se observa abateri semnificative pe activitati economice, valori pozitive inregistrandu-se in activitati precum intermedieri financiare (de 2,4 ori), industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, informatii si comunicatii (de 2 ori), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+41%), transport si depozitare (+9,5%), administratie publica (+5,5%).

In celelalte, activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-43,3%), explica INS.

De asemnea, cheltuielile cu somerii, in principal acordarea indemnizatiei de somaj, au insumat anul trecut trei sferturi din totalul cheltuielilor cu politicile pe piata muncii, de 1,64 miliarde lei,
acestea din urma reprezentand 0,28% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Istitutului National de Statistica

Sprijinul acordat somerilor a totalizat 1,28 miliarde lei in 2011, detinand o pondere de 95,5% in totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (masuri pasive), de 1,37 miliarde lei.

Cheltuielile implicate de suporturile financiare au reprezentat, la randul lor, 83,8% in totalul cheltuielilor cu politicile privind piata muncii, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei a fost anul trecut de 1.444 lei, in crestere cu 3,8% fata de 2010, in timp ce salariul mediu brut a ajuns la 1.980 lei, cu 4,1% mai mare decat nivelul anului precedent.

Cele mai mari castiguri salariale medii nete, superioare mediei pe economia nationala, s-au realizat in intermedieri financiare si asigurari, informatii si comunicatii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Citeste si:
Criza din energie generează un val de șomeri. Patronii sunt...
Criza din energie generează...

Anul trecut, numarul mediu al salariatilor a fost de 4,34 milioane de persoane, in scadere fata de 2010 cu 27.300 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.