CA al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mentinut joi rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an.

De asemenea, BNR a mentinut nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, de 15%, respectiv 20%,in conformitate cu asteptarile analistilor, scrie MEDIAFAX.

"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Decizia BNR este in linie cu asteptarile analistilor din Asociatia Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), care apreciaza ca scaderea dobanzii si a rezervelor in lei ar putea fi reluata anul viitor.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an.

Pentru luna decembrie a acestui an, estimarea membrilor AAFBR, care au participat la un sondaj intern, plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului.

Anul viitor ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la 20% pana la finele anului urmator. Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana in decembrie 2013 este in scadere fata de sondajul anterior, desfasurat in iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.