Grupul UTI, producator de solutii IT&C, de securitate, instalatii electrice si sisteme militare, detinut de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, a ajuns la un acord cu fondul de investitii AIG Investment Fund pentru cedarea a 30% din actiuni, in schimbul sumei de 20 de milioane de dolari (17 milioane de euro), conform unor surse apropiate tranzactiei.

Contractul urmeaza sa fie semnat in cursul acestei zile. Negocierile au durat aproximativ doi ani, cele doua parti urmarind punerea la punct a unui plan de afaceri pentru urmatorii 4-5 ani. UTI a lucrat cu firma de avocatura Linklaters Miculitii & Asociatii, pentru aspecte legale, si cu KPMG Romania pentru aspectele financiare si fiscale.

De cealalta parte, AIG a colaborat cu biroul din Budapesta al firmei de avocatura White & Case.
Ulterior tranzactiei, atat actionarul principal al UTI, Tiberiu Urdareanu, cat si AIG vor ceda proportional cate un pachet de actiuni pentru ca 15% din actiunile companiei sa fie directionate catre o serie de angajati-cheie. In urma redistribuirii, Tiberiu Urdareanu va controla 59,5% din UTI, AIG va detine 25,5%, iar restul de 15% se va afla in posesia a aproximativ 100 de angajati ai companiei.

Banii atrasi in urma investitiei AIG vor fi directionati, in cursul anului viitor, in eficientizarea celor patru linii de business ale UTI (sisteme si servicii de securitate, IT&C, instalatii electrice si mecanice, sisteme militare) si in lansarea de noi produse si servicii.

Ulterior, incepand cu anul 2007, UTI va urmari si eventuale achizitii de companii din cele patru domenii in care activeaza.

Grupul UTI va obtine anul acesta o cifra de afaceri de 58-60 de milioane de euro si un profit net de circa 6 milioane de euro, conform estimarilor oficialilor companiei. Pentru anul viitor, se estimeaza ca veniturile vor atinge 70-72 milioane de euro, la un profit net de 9 milioane de euro.

Conform declaratiilor anterioare ale oficialilor companiei, Tiberiu Urdareanu a analizat in urma cu doi-trei ani si oportunitatea unei listari la Bursa a UTI, insa a optat pana la urma pentru atragerea unui investitor. In cursul acestui an, AIG si-a vandut participatiile pe care le detine la operatorul de telecomunicatii Astral Telecom si la operatorul de telefonie mobila Orange Romania.

UTI are aproximativ 800 de angajati, numarul lor urmand sa creasca cu 12-13% in cursul anului viitor. Compania va incepe anul viitor constructia unui nou sediu in Bucuresti, o cladire cu 11 etaje ce va fi amplasata pe locul vechiului sediu din strada Vasile Lascar, care va fi demolat, proiectul necesitand o investitie de 17-18 milioane de euro.

Printre proiectele cele mai importante la care a participat compania se numara securizarea si dotarea cu solutii IT&C a Portului Constanta, modernizarea sistemului de securitate de la Centrala Nucleara Cernavoda, dezvoltarea infrastructurii IT a Sistemului Electronic de Achizitii Publice eProcurement, dotarea cu solutii electrice, de comunicatii si securitate a Aeroportului Henri Coanda.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.