Cimentul se va scumpi la primavara

Majorarea tarifelor la energia electrica cu 4,6% si la gazele naturale cu 5%, de la inceputul anului, va produce o crestere a pretului la ciment "de cel putin suma celor doua majorari", este de parere Liviu Daschievici, fostul director general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Acesta ne-a mai precizat ca momentul ales de cele trei companii Holcim, Heidelberg si Lafarge pentru majorarea preturiilor va fi ales cand cererea o sa fie mai mare, adica pe la inceputul lunii martie. Reprezentantii celor trei mari actori de pe piata ne-au precizat ca inca nu au fost efectuate calculele privind o majorare a pretului la ciment, intrucat cresterile la utilitati nu sunt efective.

O alta parere ne-a fost impartasita de Doru Gheorghita, director de vanzari al societatii Konx&CO (unic distribuitor de pardoseli de cauciuc pentru exterior si interior), care considera ca piata creditelor va declansa o crestere a preturilor la materialele de constructii la fel ca in tarile europene, de pana la 40-50%. "Prima crestere cred ca va avea loc in aprilie-mai si va fi de circa 20%, iar in decursul anului vom avea parte de cresteri progresive", ne-a spus Gheorghita. Totodata, in acest an se vor majora preturile la caramida, tigla si fier beton, pe baza cresterii tarifelor la utilitati, dar operatorii principali nu se pot pronunta cu exactitate asupra unui procent.

Cu cat va creste piata constructiilor in 2005?

Opinii contradictorii sunt si in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului in acest an, cu toate ca analistii considera ca si in 2005 domeniul constructiilor va avea una dintre cele mai mari cresteri. Cu toate acestea, Daschievici ne-a declarat ca "in acest an s-ar putea sa fie un regres, daca nu ceva similar cu 2004". De asemenea, fostul director al ARACO este de parere ca in acest an nu se va depasi numarul locuintelor construite, fata de anul trecut. Desi bancile si-au diversificat ofertele de credite pentru locuinte, totusi, costurile materialelor de constructii vor fi mai mari, tinand cont de majorarea preturilor la ciment, fier beton si caramida din luna martie. Reprezentantii Holcim estimeaza o crestere de aproximativ 5% a pietei pentru 2005, dar acest lucru depinde de vreme si de existenta marilor proiecte de infrastructura. "In general, putem spune ca in ultimii doi-trei ani s-a inregistrat o crestere usoara, dar constanta", sustin reprezentantii Holcim.

Anul 2004 a fost mai bun decat 2003

Cu toate cresterile de preturi inregistrate in sectorul fabricarii materialelor de constructii la nivelul anului 2004, domeniul este "pe val", iar romanii construiesc si renoveaza cu spor. De altfel, se verifica parerile specialistilor, care considera ca domeniul constructiilor va urmari un trend ascendent in perioada pre si postaderare la Uniunea Europeana. Spre exemplu, in primele noua luni ale anului 2004, materialele de constructii si alte produse din minerale nemetalice s-au vandut cu 9,4% mai bine, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2003. Si constructiile metalice si produsele din metal au mers bine in primele noua luni ale anului 2004, cifra de afaceri fiind in crestere cu 14,4%, fata de intervalul similar al anului 2003.

Cele mai mari salturi ale preturilor productiei industriale in cazul materialelor de constructii si a altor produse din minerale nemetalice au fost consemnate in aprilie (+3,5%), august (+2%) si februarie (1,8%), comparativ cu lunile anterioare, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Si preturile constructiilor metalice si ale produselor din metal au avut o dinamica asemanatoare, cu maxime in martie (+3,4%), ianuarie (+2,1%) si septembrie (+2%). Trendul pozitiv din ramura este ilustrat si de valoarea comenzilor noi, fabricarea materialelor de constructii si a altor produse din minerale nemetalice avand cifre de peste 5.500 miliarde de lei in lunile august si septembrie. Pe piata externa, exporturile de articole din piatra, ipsos, ciment, azbest, mica si materiale similare au scazut cu 1,4% in primele 10 luni ale anului 2004, fata de acelasi interval al anului 2003.

Cifra exporturilor de asemenea materiale s-a ridicat la valoarea de 177,5 milioane de euro, ocupand o pondere de 1,1% in structura exporturilor Romaniei. In schimb, importurile de articole din piatra, ipsos, ciment, azbest, mica si materiale similare (care au totalizat 382,3 milioane de euro) au depasit cu mult cifra exporturilor. Astfel, in primele 10 luni ale anului 2004, in Romania au intrat cu 28,2% mai multe asemenea materiale, fata de anul trecut. Piata autohtona este insuficient dezvoltata, spun specialistii din domeniu, iar cresterea din ultimii trei-patru ani se datoreaza in special importurilor.

Primeaza constructiile noi si reparatiile curente

Valoarea lucrarilor de constructii, in primele noua luni ale anului 2004, a fost de 141.941 miliarde de lei, cu 8,9% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2003. Pe categorii, lucrarile de constructii noi, care s-au ridicat la cifra de 81.868,9 miliarde de lei, au reprezentat 57,7% din valoarea totala a lucrarilor de constructii. Alaturi de acestea, lucrarile de intretinere si reparatii curente, realizate la cladiri si constructii deja existente, au reprezentat 23,7%, in timp ce reparatiile capitale - 18,6% din valoarea totala. In privinta comenzilor noi in constructii, al treilea trimestru al anului 2004 a adus o crestere semnificativa, comparativ cu restul anului, volumul comenzilor insumand peste 34.313 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.