Proprietarul societatii, firma Cross Lander, trebuia sa achite, pana la orele 24.00 ale zilei de 5 ianuarie 2005, aproape cinci milioane de dolari * Sindicatele vor declansarea falimentului, in timp ce AVAS vrea lichidare voluntara

AVAS ar putea prelua, in maxim 30 de zile, pachetul majoritar de actiuni de la uzina ARO Campulung, daca investitorul Cross Lander USA (firma cubanezului John Perez, care deja nu se mai afla in tara, de cand e cercetat intr-un dosar penal de catre Parchetul General) nu plateste pana pe 5 ianuarie, orele 24.00, aproximativ 5 milioane de dolari, a declarat ieri, Mircea Ursache, presedintele AVAS. "Daca vom reintra in posesia uzinei, nu exista o decizie finala privind viitorul ARO, dar eu am un punct de vedere personal. Pozitia mea este pentru lichidare voluntara. Mi se pare ca ne batem joc. Trebuie sa vina cineva care sa preia activele curate si sa faca ceva", a spus Ursache.

Sindicatele de la ARO nu sunt insa de acord cu lichidarea voluntara (care nu mai permite readucerea activelor vandute fraudulos), ci vor declansarea falimentului, astfel incat prin justitie sa se anuleze actele frauduloase de vanzare ale activelor ARO, iar vinovatii sa poata fi trasi la raspundere.

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului afirma ca institutia nu a primit deocamdata nici o dovada a platii si nici macar o informare privind achitarea sumelor. "Conducerea executiva a fabricii nu stie daca s-a facut plata. Contractul prevede ca dovada achitarii obligatiilor se face in 30 de zile", a adaugat Ursache.

In conformitate cu prevederile contractului de privatizare, Cross Lander avea obligatia sa achite suma de 600.000 dolari, reprezentand investitii pentru protectia mediului, si 3 milioane de dolari in contul capitalului circulant. De asemenea, cumparatorul pachetului majoritar de la ARO Campulung trebuie sa verse 1,4 milioane de dolari din cele 11,9 milioane de dolari reprezentand investitiile asumate pe termen de cinci ani. Cross Lander mai era obligata ca pana in prezent sa omologheze un nou model de autoturism si sa vanda minimum 1000 de bucati in Statele Unite, fapt neindeplinit. In plus, Cross Lander era obligata sa achite si suma de 2,7 milioane USD - contravaloarea Fabricii de Scule si Matrite, vanduta fraudulos, contrar interdictiilor din contractul de privatizare.

Pe aceasta tema, in urma anchetelor ZIUA, Autoritatea Nationala de Control a efectuat un control, care a confirmat vanzarea ilegala a Fabricii de Matrite. ANC a sesizat Parchetul General cu acest caz, in care sunt vizati John Perez si trei directori. Amintim ca fosta APAPS a vandut in septembrie 2003, firmei Cross Lander pachetul majoritar de actiuni de la ARO, contra ridicolei sume de 153.000 de dolari. In loc sa relanseze productia, firma lui Perez a trecut la dezmembrarea sectiilor si la vanzarea pe bucatele a componentelor ori, inclusiv a unor terenuri. (R.S. & A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.