Un raport al Bancii Mondiale arata ca ponderea economiei gri din Bulgaria si Romania reprezinta 33% si respectiv 29% din Produsul Intern Brut in 2007.

Urmatoarele pe lista sunt Lituania (28,5% din PIB) si Estonia (28,2%) iar la polul opus se afla Austria cu numai 7,6% din PIB.

Un expert al Bancii Mondiale, Katarina Mathernova, sustine ca guvernele noilor state membre ale UE din Europa de Est nu isi pot permite o economie gri extinsa din cauza temerilor financiare si a reducerii fortei de munca.

"In Bulgaria, Romania si Slovenia, forta de munca informala este egal impartita intre muncitorii fara contract legal si persoane fizice autorizate care nu au o profesie. In Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia si Slovacia, proportia barbatilor angajati fara contract este mult mai ridicata decat a celor angajati cu forme legale", se arata in raportul Bancii Mondiale, potrivit evz.

In functie de criteriul asigurarilor sociale utilizat pentru a identifica muncitorii fara contract legal, cota celor care nu contribuie la asigurari in noile state membre ale UE si care au cel putin studii medii este de 70% sau chiar mai mare. 99% din cei care nu contribuie la asigurari sociale in Bulgaria, Cehia, Polonia si Slovacia sunt autohtoni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.