In 2005, moneda nationala isi va mentine tendinta de apreciere nominala fata de principalele valute, iar surplusul de venituri ca urmare a diminuarii impozitelor va scadea gradul de indatorare a romanilor, cu alte cuvinte romanii care au restante la plata isi vor acoperi mai intai aceste datorii, iar inainte de a contracta un credit il vor stinge pe cel in derulare contractat la dobanzi mult mai mari. Desi o parte din surplusuri vor fi orientate in continuare spre consum, analistii se asteapta la cresterea gradului de economisire, cu efecte benefice asupra economiei.

Analistii financiari considera ca surplusul de venituri rezultat in urma introducerii cotei unice de impozitare va favoriza investitiile in echipamente si tehnologie in cazul intreprinzatorilor si va incuraja economisirea pe segmentul persoanelor fizice. "Ma astept la cresterea economisirii in 2005. Bancile vor crea produse de economisire mai atractive, mai bine remunerate, oferind un grad de siguranta sporit deponentului", ne-a declarat analistul financiar Florian Libocor. In ciuda scaderii semnificative a dobanzilor la creditele in lei, analistii nu cred ca vom asista la o reorientare masiva a romanilor spre lei pe partea de imprumuturi, preferinta pentru valuta fiind greu de schimbat, in ciuda riscului valutar si a evolutiei imprevizibile a cursului de schimb.In schimb, leul se va mentine in preferinte, in materie de economisire, cel putin in prima parte a anului.

Dobanzile la creditele in lei vor continua sa scada

Dobanda de interventie ar putea ajunge la sfarsitul anului 2005 la 12-12,5%, comparativ cu 17% la sfarsitul anului 2004. "In aprilie, in momentul liberalizarii contului de capital, dobanda de interventie ar trebui sa coboare undeva spre 14%, iar in decembrie 2005, daca inflatia se va duce la 7%, dobanda de interventie ar trebui sa fie la 12-12,5%" , ne-a declarat vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari din Romania, Dragos Cabat. In opinia sa, bancile comerciale vor incerca sa pastreze actuala marja de 5,5-6% intre dobanda activa si cea pasiva si atunci probabil se vor duce cu dobanzile pasive (depozite) undeva la 9-9,5%, iar pe partea de dobanda activa media va fi de 18%.

Cu toate acestea, analistii sunt rezervati in a transforma peste noapte creditul in lei intr-o vedeta, pentru ca diferenta intre dobanzile la lei si la valuta va ramane semnificativa. Totusi, cei care s-au indatorat in valuta risca sa simta pe propria piele evolutia cursului de schimb.

Analistii cred ca un euro va valora mai putin de patru lei grei

Analistii financiari recomanda flexibilitate si prudenta in 2005, celor care vor sa economiseasca, dar si celor care doresc sa contracteze un imprumut bancar, iar intreprinzatorilor sa fie mai informati ca niciodata, consultand cat mai multe surse de informare si mai ales cat mai credibile.

"Moneda nationala va mentine tendinta de apreciere nominala fata de principalele valute pana la momentul liberalizarii contului de capital, dar si dupa acest moment. In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, strict orientativ, acceptand ipoteza conform careia vor exista si iesiri de capitaluri din economie ca efect al liberalizarii contului de capital, se pot asuma urmatoarele niveluri probabile: intre 35.500 si 36.500 de lei pentru un euro in aprilie 2005, respectiv intre 25.500 si 26.500 lei pentru dolar, iar in decembrie 2005 cursurile exprimate in leul greu vor fi intre 3,75 si 3,85 pentru un euro, respectiv 2,65-2,75 pentru un dolar", ne-a declarat analistul Florian Libocor.

Castigul speculativ, diminuat de deprecierea cursului

Capitalurile cu potential speculativ ce vor intra in Romania dupa momentul aprilie 2005, cand este prevazuta a doua etapa a liberalizarii contului de capital isi vor diminua randamentele ca urmare a evolutiei cursului de schimb. Cu alte cuvinte, in momentul in care aceste capitaluri doresc sa paraseasca tara o vor face cumparand unitatea de valuta la un pret mai mare decat cel la care au intrat. Cursul de schimb este numai una dintre metodele pe care le are la indemana banca centrala pentru a diminua fluxurile de capital speculativ atrase de dobanzile mari oferite de banci la depozitele in lei. Din experienta altor state s-a constatat ca un simplu anunt din partea autoritatii monetare potrivit caruia ar fi dispuse sa utilizeze instrumente de control al capitalurilor (cum ar fi taxa pe capitalul investit sau depozitele minime neremunerate) a diminuat apetitul investitiilor speculative.

In opinia dlui Libocor, 2005 va fi anul in care toti actorii din piata vor trebui sa fie extrem de prudenti si cat mai flexibili si abili. 2005 va fi un an cu shimbari de parametri ce pot aparea de la o zi la alta, cu modificari mai ample, dar mai putin vizibile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.